Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a wiele rzeczy już Ci się, kolokwialnie mówiąc, przejadło, to doskonałym wyborem mogą być domowe burgery wieprzowo-wołowe. Wystarczy tylko zakupić mięso mielone z wołowiny i wieprzowiny, a także ulubione bułki (niekoniecznie słodkie bułki hamburgerowe), a także składniki, które chce się dodać do burgerów. Aby były bogate również w składniki odżywcze to warto dodać produkty zawierające witaminy A, D, E i K, czyli te rozpuszczalne w tłuszczach, które świetnie skomponują się z naszym tłustym burgerem. Zatem wystarczy odrobinę cebuli pokrojonej w plastry. Może to być zarówno cebula biała, jak i czerwona, a także posiekany czosnek, pokrojony na plastry ogórek, kiszony lub konserwowy wedle uznania, a także pomidory i sałata. Opcjonalnie można wybrać również sos do burgerów, może być to ketchup, musztarda, majonez, albo sos wykonany z połączenia tych składników. Aby było bardziej zdrowo, to poza warzywami warto użyć do smażenia burgera oliwy z oliwek. Każdego burgera musimy najpierw uformować. Nie musimy dodawać do niego jajka, wystarczy cebula, czosnek, sól, pieprz i np. ostra papryka mielona. Tak przygotowane burgery smażymy na rozgrzanej patelni. Możemy również podsmażyć na domowym grillu lub na patelni boczek, który ubogaci każdego burgera i sprawi, że będzie solidną porcją tłustego białka. Oczywiście jedzenie takich burgerów nie jest polecane codziennie, jednak jeśli jest się miłośnikiem kuchni amerykańskiej, a także nie ma się problemów z podwyższonym cholesterolem, to można sięgnąć po takie przepisy, szukając pomysłu na obiad. Smacznego!