Tradycyjne paczki to jeden ze znaków rozpoznawczych polskiej kuchni. To trochę tak jak z pierogami – mogą być różne wersje, np. amerykańskie donuty, ale prawdziwe pączki są nie do podrobienia. Warto więc je docenić i jeść nie tylko w tłusty czwartek. Zresztą w niektórych miejscach można odnieść wrażenie, że to najpopularniejsze polskie słodycze, gdyż pączkarnie wyrastają dosłownie jedna obok drugiej.
Kulinarni Pogromcy pokazują, jak zrobić domowe pączki. Przepis jest bardzo łatwy i możesz je zrobić w każdej kuchni. Nie potrzebujesz piekarnika, tylko dość duży garnek – tradycyjne pączkisię smaży, a nie piecze.
Jeśli zrobisz te słodycze w domu, nie będziesz już nigdy stać w kolejce w tłusty czwartek, a kiedy najdzie Cię ochota na kaloryczną słodką przekąskę, to wystarczy sięgnąć do szafki i lodówki po podstawowe składniki. Domowe pączki są bardzo szybkie do zrobienia, dodasz do środka co tylko chcesz i masz pełną kontrolę nad użytki składnikami.
Są różne przepisy, a to jeden z najbardziej podstawowych.
Potrzebne składniki:
600 g mąki
50 g drożdży
50 cukru
2 jajka
1 żółtko
250 g masła
250 ml ciepłego mleka
To wszystko należy wymieszać (z droższy wcześniej zrobić zaczyn), zostawić na kilka chwil do wyrośnięcia, uformować i usmażyć. Jak? Zobaczysz wszystko dokładnie ja instruktażu Kulinarnych Pogromców.
Domowe pączki można zjeść jeszcze gorące posypane z cukrem pudrem. Kiedy dasz im ostygnąć, w tym czasie możesz przygotować lukier (to również zobaczysz na wideo), a przy większej fantazji polewę np. czekoladową i dodać posypkę. Nadzieniem do pączków może być tradycyjna mamolada, powidła, dżem, krem budyniowy itp. Wypróbuj słodycze w różnych wersjach :)