Jak zrobić domowe pieczywo - brioszka

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Pieczywo
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 29.08.2013 / 10:40
  • Odsłony: 9 782
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

BestRecipes

Do poradnika jak zrobić domowe pieczywo - brioszka przypisano następujące tagi:

Brioszka jest pyszną miękką bułką którą każdy dość łatwo będzie w stanie upiec w domu. Ten przepis pozwala na zrobienie dwóch brioszek czyli jedną możemy od razu podać a drugą zamrozić na później. Proste przepisy tego typu pozwalają samemu w domu wykonywać domowe pieczywo które znamy z dobrych piekarni. Warto wspomnieć, że do ciasta na brioszkę można dodać np. garść rodzynek, suszonych porzeczek lub żurawiny. To takie najprostsze i najbardziej popularne dodatki do tego typu pieczywa. Ale jeżeli lubisz eksperymentować do możesz spróbować dodać inne składniki które uznasz za pasujące do tego wypieku. 

Domowe bułki takie jak ta brioszka najlepsze są na śniadanie. Świeży wypiek już z samym masełkiem osełkowym smakuje wyśmienicie a dodajcie do tego kawę lub herbatę i macie prosty, smakowity zestaw śniadaniowy. Wypiek bułek tylko trochę różni się od wypieków chleba i jeżeli już mieliście okazję zrobić własny chleb to czas na ciasto drożdzowe z którego zrobić można właśnie brioszki. 

Zapraszam tez na allrecipes.pl

  • SKŁADNIKI

  • 10 g suszonych drożdży
  • 50 g cukru
  • 250 g ciepłego mleka
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 675 g mąki pszennej
  • 1 żółtko do posmarowania
  • ziarna sezamu

Kategoria: Pieczywo

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić domowe pieczywo - brioszka skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków