Jak zrobić domowe sezamki

Poradnik dodany przez: Zenderos 16 Jul, 2018 - Słodycze
1654 0

Kulinaria to temat rzeka, ale warto nauczyć się pewnych przepisów, nawet jeżeli nie lubimy gotować. Wystarczy trochę zaangażowania i ćwiczeń i poradzimy sobie nawet z przygotowaniem ciasta, czy też deseru. Przygotowane przez nas przekąski, czy też słodycze są niewątpliwie bardzo smaczne. Można podać je bliskim osobom, a także przygotować podczas rodzinnych uroczystości, gdzie na pewno zasmakują wszystkim zebranym gościom. Własnoręcznie można przygotować np. sezamki, które kojarzą się z dzieciństwem. Zatem jak zrobić sezamki?
Nie jest to wcale takie trudne, ani tym bardziej czasochłonne, a efekt może być naprawdę zachwycający. Na samym początku należy podsmażyć na suchej patelni sezam. Trzeba pamiętać, że zajmie to tylko chwilę, gdyż w innym wypadku się nam spali i niestety pozostanie nam już tylko wyrzucenie go. Gdy już sezam się lekko zarumieni należy w drugim naczyniu z karmelizować cukier. Otóż do białego cukru wlewamy odrobinę wody i całość bardzo intensywnie mieszamy. Trzeba poczekać, aż cukier zacznie brązowieć i wtedy natychmiast zdejmujemy go z ognia. Teraz tylko łączymy składniki. Całość przekładamy na blachę i przykrywamy papierem do pieczenia. Następnie trzeba rozwałkować sezamki i wyciąć pożądane kształty. Takie domowe wypieki można długo trzymać bez obaw, że się nam zepsują i zawsze wtedy kiedy mamy smak na coś słodkiego, to możemy po nie sięgnąć. Nie tylko ich przygotowanie nie jest ani trudne, ani też czasochłonne, a ponadto takie sezamki wychodzą dużo taniej niż te zakupione w sklepie.
Nawet największy laik kulinarny poradzi sobie z przygotowaniem tego deseru. 

Składniki:

  • Subskrybuj kanał:
  • https://www.youtube.com/channel/UCrt2--oRLLqPdRrQ9RtIh7Q?sub_confirmation=1

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić domowe sezamki przypisano następujące tagi:

przekaski kulinaria słodycze sezamki jak zrobić domowe wypieki

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić domowe sezamki skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...