Jak zrobić domowe wędliny w wędzarni

Poradnik dodany przez: bezchemii
32766 5

Wędliny kupowane w supermarketach naszpikowane są zazwyczaj dużą ilością chemii.  Tylko w ten sposób mogą zachować swoją świeżość i wygląd. Wystarczy odwrócić opakowanie i przeczytać skład na etykiecie, aby przekonać się, że wyroby wędliniarskie ociekają wręcz azotynami, całą ilością innych składników. Na każdej z nich widnieje jednak zachęcający napis: "Tradycyjne wędliny", czy "Szynka babuni". Jeśli lubisz wiedzieć co jesz, to ten poradnik jest dla Ciebie. Znajdziesz w nim przepis na domowe wędliny, których smak jest nieporównywalny z tym sklepowym. Zobacz zatem jak przebiega proces wyrobu domowej wędliny. Naucz się jak zrobić własną wędzoną szynkę, czy inne wędliny. Podczas początkowej fazy wędzenia można użyć drewna sosnowego, następnie liściastego, a na końcu mokrego liściastego. Szynkę możesz przyprawić według własnego uznania, dlatego zawsze będzie smakować tak jak lubisz. Jeśli nie wiesz jak zrobić wędzarnie w prosty sposób, to zapraszamy do innych poradników. Smak i zapach takiej wędliny jest niepowtarzalny.

Składniki:

  • 3 kg mięsa
  • 180g peklosoli
  • papryka
  • czosnek
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • pieprz ziołowy
  • sznur wędliniarski
  • drewno
  • wędzarnia
  • żeliwny gar bez czarnych wyprysków bądź ze stali nierdzewnej

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić domowe wędliny w wędzarni przypisano następujące tagi:

szynka wędzarnia dania specjalne domowa szynka przepis na domowe wędliny wędzona wędlina wyroby wędliniarskie szynka babuni

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić domowe wędliny w wędzarni skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...