Ser i nabiał gości na naszych stołach w praktycznie każdym rejonie Polski. Chyba nie wyobrażamy sobie życia bez tych produktów. Prawdopodobnie większość z Was kupuje te produkty w sklepie, pewnie jest to jakieś rozwiązanie, ale można wejść w jego posiadanie troszkę inaczej. A mianowicie można zrobić domowy ser żółty.
Domowy wyrób sera był popularny w czasie kiedy młodością cieszyli się nasi dziadkowie. Z biegiem czasu i pojawianiem się nowego asortymentu w sklepie odeszliśmy od wyrabiania różnych rzeczy w domu. Teraz się jednak to zmienia i ludzie wracają do utartych przed laty przepisów. Nie ma w tymi nic złego. Zwykle są to naprawdę sprawdzone receptury, które możemy troszkę modyfikować.
Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić żółty ser z kminkiem. Myślę, że kiedy go zrobicie sery domowe nie będą miały przed Wami tajemnic, a wyrób sera w domu będzie czystą przyjemnością.
Przepis jak zrobić samemu w domu żółty ser z kminkiem. Bardzo dobry i niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 1 litr mleka,
- 1 kg białego sera twarogowego,
- 2 żółtka,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- sól do smaku,