Jak zrobić Enchiladas - kuchnia meksykańska

Poradnik dodany przez: mika919
10778 0

Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań meksykańskich które przyrządza się z tortillą. Takie Enchilady zazwyczaj napełnia się mięsem, serem żółtym, warzywami, owocami morza, jajkami lub bananami a nawet też ziemniakami w połączeniu z twarogiem. 

Jest to zapiekana tortilla i w tej wersji zrobimy ja z mięsem z piersi kurczaka. Danie dla całej rodziny i pomysł na inny obiad niż wszystkie. Zasmakujcie w kuchni meksykańskiej w prosty sposób, ponieważ potrzebne składniki znajdziecie nawet w Biedronce. Nie są to wyszukane rzeczy ale wszystkie razem w takim połączeniu smakują naprawdę dobrze. Tortilla po meksykańsku zapiekana w naczyniu żaroodpornym to już prawie gotowe danie. Do pełni szczęścia dodaj kilka ziemniaczków i bukiet surówek. No i jest to jeden z mniej standardowych pomysłów na piersi z kurczaka które pewnie często spożywacie. Ale mięso drobiowe można zastąpić np. już wcześniej podsmażonym mięsem mielonym lub pokrojoną w kwadraciki szynką. Po prostu kto jak chce i kto ma na co ochotę

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 średnie pomidorki
  • 2 papryki
  • 200 gram sera żółtego
  • Sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka z pietruszki
  • Pieprz
  • Ostra papryka i słodka
  • Koncentrat pomidorowy 140 gram
  • Olej
  • Placki tortilla

Film znajduje się w:

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić Enchiladas - kuchnia meksykańska skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...