Jak zrobić falafel

Poradnik dodany przez: lennaMP
3231 0

Zdrowa kuchnia bogata w pełnowartościowe składniki cieszy się w ostatnim czasie dużą popularnością. Dania specjalne przygotowywane wg zaleceń dziennego zapotrzebowania na składniki mineralne, naturalnie wspomagają nasz organizm. Wiele z nich nie jest również trudnych w przyrządzeniu. Np. falafel – jest smaczny i zdrowym, a przy tym szybkie do przyrządzenia. Warto na niego zwrócić uwagę zwłaszcza, kiedy nie wiemy co zrobić na obiad.

Zaczynamy od wrzucenia do miksera wszystkich składników w podanych proporcja, a kiedy istnieje taka możliwość dodania ich wg uznania, np. pietruszki. Bardzo ważnym składnikiem jest tutaj ciecierzyca, która stanowi podstawę całej masy. Po zmiksowaniu wszystkich produktów, za pomocą stołowej łyżki odmierzamy pożądaną ilość i formujemy z niej małe klopsy. Następnie smażymy je w głębokim oleju, aż się zarumienią i gotowe. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, możemy pod odcedzeniu ułożyć każdy falafel na serwetce, która wpije nadmiar oleju.

Choć wydaje się, że dania specjalne powinny być przygotowane jedynie na szczególne okazje, bądź tylko w przypadku przestrzegania ściśle określonej diety, ciecierzyca przepisy można stosować także w codziennym jadłospisie.

Dlatego, jeżeli szukamy czegoś, co moglibyśmy przygotować dla siebie i rodziny na co dzień, ten tutorial może okazać się strzałem w dziesiątkę. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga zaawansowanej wiedzy ani umiejętności. Konieczny jest tylko mikser, patelnia i podstawowe składniki wraz z ich proporcjami – przepis opiera się ściśle na przyprawach, dlatego właściwe ich ilości są kluczowe dla osiąknięcia zamierzonego smaku.

Do poradnika Jak zrobić falafel przypisano następujące tagi:

ciecierzyca dania specjalne co na obiad co zrobić na obiad falafel ciecierzyca przepisy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić falafel skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...