Jak zrobić galaretkę z indyka

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Drób
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 27.03.2014 / 14:00
  • Odsłony: 15 883
  • Ocena: 4.00
  • Głosy: 1
  •  

Poradnik dodany przez:

Mceno00

Serdecznie polecam przepis na tradycyjne zimne nóżki, z których udało się usunąć kalorii, nie tracąc przy tym smaku prawdziwej, pysznej galarety drobiowej

Zimne nóżki, czyli galareta mięsna to popularna i znana wszystkim świąteczna przystawka, która także bardzo często gości na weselnych stołach. Mało kto ot tak robi sobie galaretę z indyka lub z innego mięsa. To przepis jakby zarezerwowany na specjalne okazje świąteczne. Ale przecież tak nie musi być. Jeżeli lubicie galaretę drobiową a gotowe zestawy ze sklepu jednak  mało przekonywujące w smaku to nie pozostaje nic innego jak poprosić mamę lub babcię o zrobienie takiej galarety :) No albo trzeba ruszyć się do kuchni samemu :)

Przepis na galaretę raczej nie jest jakiś skomplikowany ale też nie należy to do super łatwych dań. A w tym przypadku używamy indyka i pamiętajcie, że indyk to nie wieprzowinka ani kurczak i nie ma zbyt wiele własnej galaretki dlatego dodajemy więcej żelatyny.

Zapraszam na stronę z której pochodzi ten przepis na galaretę: http://kuchniatosztuka.blogspot.com 

  • SKŁADNIKI

  • 2-3 golonki z indyka (mięsko jest smaczniejsze od fileta)
  • warzywa jak do rosołu klasycznego
  • 1.5 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • zioła prowansalskie (w sezonie daję kilka gałązek tymianku)
  • 1 łyżeczka kopiasta gorczycy
  • 5- 6 łyżeczek z brzuszkiem żelatyny
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)

Kategoria: Dania mięsne > Drób

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić galaretkę z indyka skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków