Jak zrobić gęstą czekoladę na gorąco - mocną, ciemną i słodką

Poradnik dodany przez: SkutecznieTv 24 Jan, 2011 - Słodycze
223247 4.74

Kubek lekko parującej, pachnącej i idealnie słodkiej (bo według własnego gustu i upodobania) czekolady na gorąco... Wspaniałe rozwiązanie na długie jesienne i zimowe wieczory, a jeszcze lepsze po przyjściu z jesienno-zimowych spacerów. Rozgrzewa jak marzenie, w wersji dla dorosłych czasem dodaję kapkę alkoholu (whisky, wódka lub rum) i wówczas ta rozgrzewka jest zdecydowanie bardziej konkretna:) Ale alkohol jest tylko opcją i absolutnie nie jest tu wymagany, bo ten napój rozgrzewa już samym zapachem i obiecującym, czekoladowym ciepłem. Prosta i szybka w wykonaniu, na mleku (może być chudym), więc jak na czekoladę na gorąco, aż tak kaloryczna jeszcze nie jest:) Na taką gęstą, deserową i gorącą czekoladę do picia mam jeszcze jeden sposób, ale zdecydowanie bardziej kaloryczny (za to przepyszny!) Ale to już może w osobnym przepisie i filmiku:)

Składniki:

  • * 1 czubata łyżeczka mocnego i ciemnego kakao
  • * 1/4 szklanki gorącej wody
  • * 2 szklanki mleka
  • * 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
  • (ale można wziąć pół ciemnej i pół mlecznej)
  • * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • * cukier do smaku

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić gęstą czekoladę na gorąco - mocną, ciemną i słodką przypisano następujące tagi:

czekolada słodycze czekoladowe gorącą czekolade kakao czekolady ciemna gorącej

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić gęstą czekoladę na gorąco - mocną, ciemną i słodką skomentowało 23 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...