Jak zrobić Gnocchi - prawdziwe włoskie kluski

Poradnik dodany przez: BestRecipes 16 Jun, 2013 - Pierogi i kluski
13893 0

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Przepisów i odmian gnocchi jest chyba tyle ile jest regionów we Włoszech. Mamy po prostu regionalne wersje tego przepisu m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Gnocchi można porównać lekko do polskich kopytek. dodatkami do klusek gnocchi są sosy takie jak do makaronów, czyli np. pomodoro, funghi, pesto. Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i ricottą, zwana w Toskanii strozzapreti lub w regionie Trydent-Górna Adyga strangolapreti.

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić Gnocchi - prawdziwe włoskie kluski przypisano następujące tagi:

pierogi i kluski gnocchi proste przepisy proste dania włoskie kluski kluski po włosku włoskie kopytka kluski z sosem

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić Gnocchi - prawdziwe włoskie kluski skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...