Jak zrobić gofry pszenno żytnie z dodatkami

Poradnik dodany przez: ZdrowoGotuje
9401 0

Zbliża się Tłusty Czwartek, więc w dzisiejszym odcinku czas na coś słodkiego, czyli na gofry na bogato. Ale żeby nie było zbyt ciężko, to dzisiejsze gofry podane zostaną ze zdrowymi dodatkami :V Sprawdźcie i wykorzystajcie ten przepis na gofry. Naprawdę pyszne wychodzą i naprawdę warto. Tym bardziej, że przecież ile można jeść pączków? Zobacz co słodkiego zjeść oprócz tych okrągłych klasyków jakimi raczymy się co roku w Tłusty Czwartek.

A teraz kilka rad dotyczących robienia i składowania gofrów:
- Dobrze aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu, nasz kolor gotowego gofra będzie równomierny, czyli taki jaki powinien być. Przykładowo masło klarowane po rozgrzaniu dobrze jest potem trochę ostudzić a w przypadku mleka, wyjmijcie je z lodówki na godzinę przed momentem robienia ciasta.

- Podczas pieczenia gofrów nie powinno się otwierać zbyt szybko urządzenia aby np. sprawdzić stopień wypieczenia. Gdy tak robimy a ciasto jeszcze będzie blade i miękkie, to gofry mogą nam opaść i z przepisu na gofry powstaną nieapetyczne placki. Tak samo przecież jest kiedy otwieramy piekarnik w którym pieczemy ciasto.

- Pamiętajcie o tym, aby powierzchnie piekące gofrownicy lekko natłuścić odpornym na temperaturę olejem lub tłuszczem na początku a ciasto wlewać na środek dolnej powierzchni piekącej. Następnie zamykamy górną część i lekko dociskamy. Dzięki temu rozłożenie ciasta jest bardziej równomierne

- Jeżeli użyjecie mleka zamiast wody to gofry będą bardziej miękkie i ciemniejsze

- Upieczone na chrupko gofry najlepiej układać "na stojąco" obok siebie. Dzięki temu pozostaną one chrupkie przez dłuższy czas.

- Jeżeli chcesz aby Twoje gofry na Tłusty Czwartek miały ciemny kolor, to możesz dodać łyżkę kakao do składników.

- Technika czyszczenia gofrownicy: wycierać ją należy z zewnątrz lekko zwilżoną ścierką. Powierzchnie piekące czyścimy tylko wilgotną ściereczką lub miękką szczotką. No i nie stosujcie chemicznych środków ani środków o właściwościach ściernych. Dodatkowo ja przed czyszczeniem wylewam na kratki trochę wrzątku i wylewam. Powtarzam tą czynność 2 razy żeby pozbyć się wszystkiego co na "ściereczkę" odporne :)

Składniki:

  • Na 3 duże gofry:
  • Suche składniki:
  • - 100g mąki pszennej (2/3 szklanki)
  • - 100g mąki żytniej razowej (2/3 szklanki)
  • - 30g otrębów owsianych(1/3 szklanki)
  • - 30g płatków owsianych(1/3 szklanki)
  • - łyżeczka sody oczyszczonej
  • - szczypta soli
  • - łyżeczka cukru pudru
  • - kardamon
  • Mokre składniki:
  • - 2 jajka
  • - 1/4 szklanki masła klarowanego/oleju kokosowego
  • - 0.5 szklanki mleka

Do poradnika Jak zrobić gofry pszenno żytnie z dodatkami przypisano następujące tagi:

gofry desery tłusty czwartek masło orzechowe przepis na gofry gofry przepis coś słodkiego zdrowe gofry co słodkiego zjeść

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić gofry pszenno żytnie z dodatkami skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...