Co zrobić na obiad? To pytanie zadaje sobie naprawdę wiele osób, które ma kłopot z wyzwaniem zatytułowanym "niedzielny obiad". Wieprzowina, wołowina czy drób - książki kurskie idą w ruch! Na przeciw tym kulinarnym zawiłością losu wychodzi internetowy poradnik. Dania z piekarnika to świetny pomysł! Dlatego idealną propozycją jest przepis na gołąbki! Gołąbki z piekarnika to potrawa, która łączy w sobie tradycyjną kuchnię z nowoczesnym pazurem. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem! :)
PRZEPIS:
Z kapusty usuwam zwiędłe liście. Wkładam kapustę do garnka, zalewam wrzątkiem, solę i gotuję 3-5 minut w zależności od wielkości kapusty. Kiedy kapusta przestygnie ostrożnie zdejmuję liście i Ścinam grube nerwy.
Cebulę obieram i siekam. Obsmażam na złoty kolor na smalcu. Wsypuję ryż (ryż należy zeszklić), cały czas mieszając. Wlewam szklankę wody, mieszam i gotuję na małym ogniu aż ryż wchłonie wodę. Dodaję jeszcze pół szklanki wody i dotuję do wchłonięcia wody przez ryż.
Ryż gotuję na półtwardo, przestudzam chwilę i dokładnie mieszam z mielonym mięsem. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zawijam farsz w liście kapusty, formując gołąbki. Nagrzewam patelnie z odrobina smalcu i przez 2-3 minuty obsmażam gołąbki. Połową boczku wykładam dno brytfanki. Układam ciasno gołąbki. Zalewam wodą z obgotowywania kapusty do 3/4 wysokości gołąbków. Przykrywam pozostałym boczkiem i folią aluminiową. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 150 st. C, na 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia zdejmuję folię i zwiększam temperaturę do 170 st. C.
Na gołąbki zamiast boczku można położyć kiszoną kapustę.
Podaję z ziemniakami obsypanymi koperkiem.
Smacznego.