Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić bardzo prosty przepis na gruzińskie pierożki chinkali, czyli pierogi z mięsem.
Chinkali, to jedna z najbardziej znanych potraw gruzińskich.
Pierogi i kluski, to świetny i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad, ale warto czasami odejść od standardowego przepisu na pierogi z mięsem i zasmakować dań z innego kraju.
W Gruzji pierożki chinkali są traktowane jako danie główne. W porównaniu do naszych pierogów, chinkali mają bardzo niecodzienny kształt. Nadziewane są mięsnym farszem, ale w odróżnieniu od naszych pierogów z mięsem mogą zawierać aromatyczny rosół.
Do przygotowania gruzińskich pierożków będziemy potrzebowali:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej,
- szklanka ciepłej wody,
- sól.
Farsz:
- 250g mielonej wołowiny,
- 250g mielonej wieprzowiny,
- 2 cebule,
- pół szklanki bulionu,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- sól i pierz do smaku.
Bardzo proste i warte wypróbowania pierożki z mięsnym farszem i bulionem. Podana w filmiku gramatura wystarczy do przygotowania ok 30 pierożków - polecam!