Jak zrobić gruzińskie pierożki chinkali

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Pierogi i kluski
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 19.07.2015 / 12:30
  • Odsłony: 11 418
  • Ocena: 5.00
  • Głosy: 1
  •  

Poradnik dodany przez:

riotsy

Do poradnika jak zrobić gruzińskie pierożki chinkali przypisano następujące tagi:

Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić bardzo prosty przepis na gruzińskie pierożki chinkali, czyli pierogi z mięsem.
Chinkali, to jedna z najbardziej znanych potraw gruzińskich.

Pierogi i kluski, to świetny i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad, ale warto czasami odejść od standardowego przepisu na pierogi z mięsem i zasmakować dań z innego kraju.

W Gruzji pierożki chinkali są traktowane jako danie główne. W porównaniu do naszych pierogów, chinkali mają bardzo niecodzienny kształt. Nadziewane są mięsnym farszem, ale w odróżnieniu od naszych pierogów z mięsem mogą zawierać aromatyczny rosół.

Do przygotowania gruzińskich pierożków będziemy potrzebowali:

Ciasto:

- 500g mąki pszennej,
- szklanka ciepłej wody,
- sól.

Farsz:

- 250g mielonej wołowiny,
- 250g mielonej wieprzowiny,
- 2 cebule,
- pół szklanki bulionu,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- sól i pierz do smaku.

Bardzo proste i warte wypróbowania pierożki z mięsnym farszem i bulionem. Podana w filmiku gramatura wystarczy do przygotowania ok 30 pierożków - polecam!

Kategoria: Pierogi i kluski

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić gruzińskie pierożki chinkali skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków