Jak zrobić gruzińskie pierożki chinkali

Poradnik dodany przez: riotsy
12403 5

Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić bardzo prosty przepis na gruzińskie pierożki chinkali, czyli pierogi z mięsem.
Chinkali, to jedna z najbardziej znanych potraw gruzińskich.

Pierogi i kluski, to świetny i przede wszystkim smaczny pomysł na obiad, ale warto czasami odejść od standardowego przepisu na pierogi z mięsem i zasmakować dań z innego kraju.

W Gruzji pierożki chinkali są traktowane jako danie główne. W porównaniu do naszych pierogów, chinkali mają bardzo niecodzienny kształt. Nadziewane są mięsnym farszem, ale w odróżnieniu od naszych pierogów z mięsem mogą zawierać aromatyczny rosół.

Do przygotowania gruzińskich pierożków będziemy potrzebowali:

Ciasto:

- 500g mąki pszennej,
- szklanka ciepłej wody,
- sól.

Farsz:

- 250g mielonej wołowiny,
- 250g mielonej wieprzowiny,
- 2 cebule,
- pół szklanki bulionu,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- sól i pierz do smaku.

Bardzo proste i warte wypróbowania pierożki z mięsnym farszem i bulionem. Podana w filmiku gramatura wystarczy do przygotowania ok 30 pierożków - polecam!

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić gruzińskie pierożki chinkali przypisano następujące tagi:

pierogi i kluski pierogi z mięsem jak zrobić pierogi gruzińskie pierożki chinkali przepisy na pierogi z mięsem

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić gruzińskie pierożki chinkali skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...