Jak zrobić gulasz po czesku

Poradnik dodany przez: kejsza 28 Jan, 2018 - Wołowina
2036 5

Czeska kuchnia to nie tylko słynne knedliki, ale też mięsa przygotowane w rozmaity sposób. Jednym z najsmaczniejszych i najpopularniejszych dać naszych południowych sąsiadów, jest znakomity gulasz wołowy, który jest odpowiedzią na pytanie: co zrobić na obiad, jeśli zależy nam na przygotowaniu smacznego i sytego dania w szybki i niezbyt skomplikowany sposób.
W garnku rozpuszczamy 50 gram smalcu, dodając na rozgrzany tłuszcz trzy pokrojone w piórka, białe cebule. Od czasu do czasu mieszając obsmażamy ją, aż do momentu jej zbrązowienia. Do cebulki dodajemy kilogram wołowiny
na gulasz i mieszamy mięso z przesmażoną cebulką. Dodajemy do tego ok. 100 ml bulionu do wyboru – może to być bulion warzywny lub mięsny, pozwalający, aby smaki, które przywarły do dna odkleiły się, dając niepowtarzalny smak gulaszu wołowego. Całość zostawiamy na 10 minut smażenia, po czym dodajemy przyprawy. Na początek dodajemy łyżkę ostrej papryki oraz dwa liście laurowe, potem łyżkę zmielonego lub zmiażdżonego w moździerzu kminku i cztery łyżki słodkiej papryki. Wszystko dokładnie mieszamy z mięsem i cebulką. Następnie dodajemy znowu bulionu tak, aby przykryć nim całe mięso. Przykrywamy i dusimy wołowinę przez jakieś dwie godziny. Po pół godzinie duszenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dwie szczypty suszonego majeranku. Po kolejnej pół godzinie dodajemy dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego i zostawiamy mięso do duszenia. Wołowina duszona musi być miękka, na sam koniec doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku oraz leciutko go zagęścić odrobiną bułki tartej lub czerstwym chlebem, wcześniej namoczonym i zblendowanym. 

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić gulasz po czesku przypisano następujące tagi:

wołowina gulasz gulasz wołowy co zrobić na obiad wołowina duszona

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić gulasz po czesku skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...