Jak zrobić gulasz z kiszonymi cytrynami

Poradnik dodany przez: kejsza
2255 0

Gulasz wieprzowy z dodatkiem kiszonej cytryny to odmiana dania mięsnego znanego doskonale z polskiej kuchni, które dzięki kiszonej cytrynie nabiera intrygującego, nieco egzotycznego posmaku. Jeżeli mamy więc już gotowe kiszone cytryny, które są prostym przepisem wymagającym tylko odczekania odpowiedniej ilości czasu, warto wykorzystać łopatkę wieprzową do przygotowania gulaszu, który będzie smakowało wszystkim domownikom z dodatkiem ziemniaków, kopytek lub klusek śląskich.
Do przygotowania tego dania mięsnego potrzebujemy następujących składników: wieprzowiny pokrojonej w kostkę, może to być na przykład mięso z szynki; cebulę pokrojoną w paski, posiekany drobno czosnek, czerwoną paprykę, także pokrojoną w paski, a także kiszone cytryny również pokrojone w kostki.
Na gorący tłuszcz, na przykład olej kokosowy, wrzucamy najpierw pokrojoną cebulę i mieszając ją doprowadzamy do zmięknięcia. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i również chwilę smażymy, aby uwolnić jego aromat. Teraz możemy dodać mięso, obsmażając je ze wszystkich stron, dodając do niego łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, a następnie dusząc pod przykryciem przez około 15 minut. Kolejnym składnikiem gulaszu wieprzowego jest czerwona papryka, którą także dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Na samym końcu dodajemy kiszone cytryny, ewentualnie bulion w kostce do smaku i całość doprawiamy solą i pieprzem według indywidualnego smaku. Tak przyrządzony gulasz wieprzowy podajemy jako danie obiadowe z dodatkiem na przykład surówki z kiszonej kapusty, gotowanych ziemniaków, klusek śląskich lub kopytek. Koniecznie spróbujcie.

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić gulasz z kiszonymi cytrynami przypisano następujące tagi:

wieprzowina gulasz gulasz wieprzowy łopatka wieprzowa dania mięsne kiszone cytryny

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić gulasz z kiszonymi cytrynami skomentowało 1 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...