Jak zrobić Gungjung Tteokbokki

Poradnik dodany przez: kejsza 31 Aug, 2018 - Wołowina
1249 0

Kuchnia orientalna cieszy się obecnie dużą popularnością. Jest niewątpliwie pyszna, ale również łatwa w przygotowaniu. Obecnie panuje duża moda na kuchnię koreańską i słynne kluski ryżowe. O ile jest naprawdę wiele restauracji serwujących japońską kuchnię, to kuchnia koreańska jest dopiero odkrywana. Zamiast wieprzowiny wykorzystamy tutaj wołowinę, która nada wyjątkowego smaku w zestawieniu z sosem sojowym oraz z kluseczkami ryżowymi. Na samym początku należy przyprawić wołowinę. Warto użyć oczywiście sosu sojowego, ale również pasty z czosnkiem i imbirem, nie może też zabraknąć syropu ryżowego. Wołowinę smażymy, następnie dodajemy grzybki i chwilę razem dusimy. Oczywiście zamiast wodą, naszą wołowinę zalewamy wywarem z grzybków. Dodajemy jeszcze kluski ryżowe oraz warzywa. W tym przepisie wykorzystamy marchewkę i paprykę, warto pokroić je na wiórki i dodać do naszej potrawy. To już niemal wszystko, pozostaje jeszcze kilka minut poddusić jedzenie. Gdy wszystkie składniki zmiękną czeka nas najprzyjemniejsza rzecz, czyli jedzenie. Taka potrawa nie tylko doskonale smakuje i pachnie, ale jest też naprawdę łatwa w przygotowaniu. Jeżeli będziecie mieć problem z zakupem składników, zawsze można je zamówić przez internet. Warto więc przygotować dania z kuchni koreańskiej, które są bardzo smaczne. Można je też podać podczas spotkania ze znajomymi, czy też rodzinnego obiadu. Aby danie było jeszcze zdrowsze warto doprawić je natką z pietruszki, czy też cebulą dymką. Z taką potrawą poradzi sobie nawet laik kulinarny, dzięki odkrywaniu nowych smaków, gotowanie może stać się przyjemnością.

Składniki:

  • 500 gram koreańskich klusek ryżowych
  • 250 gram wołowiny
  • 4 duże namoczone suszone grzyby shitake
  • 200 ml bulionu z grzybów shitake
  • 1 pęczek dymki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki syropu ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • prażony sezam

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić Gungjung Tteokbokki przypisano następujące tagi:

wołowina kuchnia orientalna sos sojowy kuchnia koreańska kluski ryżowe

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić Gungjung Tteokbokki skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...