Wielu początkujących cukierników zmaga się z różnymi problemami odnośnie pieczenia. Na drodze do perfekcyjnego deseru stoją zakalce, spalenizny, czy też inne efekty odmienne od zamierzonych. Nie warto jednak się zniechęcać, gdyż domowe wypieki są o niebo zdrowsze od kupnych. Dodatkowo zrobienie ich daje większą satysfakcję. Gośćmi zdecydowanie lepiej uraczyć swoimi wyrobami, zamiast sklepowymi z tłuszczami trans. Dziś mamy dla Was ciekawy przepis na domowe słodycze a właściwie nieco odjechany przepis na pączki. Pokażemy Ci jak zrobić oponki serowe. Po dostosowanie się do poniższych rad, uda Ci się uniknąć potencjalnych błędów z którymi zmagają się amatorzy:
1) Temperatura pokojowa składników (prócz ciast kruchych). Jest to bardzo ważny czynnik. Często jednak w pośpiechu o tym zapominamy. Jeśli czas nas goni, wystarczy pokroić masło w plasterki i pozostawić na kilka minut w ciepłym miejscu, a jajka zanurzyć w naczyniu z ciepłą (nie gorącą!) wodą.
2) Rozpuszczenie cukru w ciastach ucieranych. Podstawą do wykonania dobrej babki jest dokładnie utarty cukier na puszystą masę. Dzięki temu unikniemy zakalca.
3) Niezbyt dokładne i krótkie wymieszanie mąki z pozostałymi składnikami. Uniknie to napowietrzenia się ciasta.
4) Trzymanie się ściśle przepisu. Zmiana mąki pszennej na mąkę razową lub ryżową, czy zamienienie cukru na miód może skutkować tym, że efekt będzie niezadowalający. Oczywiście wtedy, kiedy nabierzemy doświadczenia, możemy wprowadzać drobne poprawki dla urozmaicenia.
5) Krótkie ubijanie śmietanki kremówki. Jeżeli będziemy robić to zbyt długo, możemy zastać pływające kawałki masła, które symbolizują zwarzenie się masy.
Pamiętajmy, że pieczenie powinno być przyjemnością. Nawet, jeżeli porażki są u nas powszechne, to trenowanie zawsze przyniesie pozytywny rezultat.