Jak zrobić jabłecznik z budyniem i kruszonką

Poradnik dodany przez: ugotowana 21 Oct, 2018 - Ciasta i torty
1633 0

Jabłka goszczą na polskich stołach od lat, a przygotowywane z nich domowe wypieki cieszą się popularnością o każdej porze roku, choć najwięcej ciast przygotowuje się, kiedy wypada sezon. Prosty, ale niezwykle smaczny jabłecznik można podawać na wiele różnych sposobów, dlatego też w Internecie można znaleźć mnóstwo inspiracji do przygotowania tego smacznego ciasta przepisy. Jeżeli tylko mamy chwilę czasu, ochotę na coś słodkiego, a także chęć na przygotowanie desery dla siebie i najbliższych, możemy z powodzeniem skorzystać z powyższego przepisy.
Nasze ciasto z budyniem zaczynamy od przygotowania masy, którą następnie wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy, układamy na wierzch pokrojone w ćwierki jabłko, a na koniec posypujemy kruszonką. Takie ciasta i torty wypiekają się w kilkanaście minut i można je podawać od razu po wstępnym ostudzeniu.
Smakują wyśmienicie, a w dodatku są niezwykle łatwe w przygotowaniu.
Nasz jabłecznik nie wymaga zbyt wielu składników – jest ciastem, które upieczemy z prostych składników. Z kolei przygotowana domowej roboty kruszonka będzie smakowała wyśmienicie i nada całości dodatkowego smaku.
Jeżeli tylko planujemy przyjmować gości, organizować imprezy czy upiec coś słodkiego dla siebie w wolne popołudnie, powyższy filmik przeprowadzi nas krok po kroku przez proces przygotowania, po którym będziemy mieli gotowe ciasto z budyniem na naszych stołach w kilkanaście minut. Nie trzeba przygotowywać żadnych składników, jedynie obrać i pokroić jabłka oraz wyrobić ciasto. Wszystko to zajmuje kwadrans, a pieczenie kolejne dwa, dlatego też warto wypróbować smaczny pomysł z tego wideo.

https://www.youtube.com/channel/UCiWXI8XDS4lEBwqWi-enu0A

Poradnik na stronie: https://przepisyjoli.com/2018/09/ciasto-budyniowe-jablkami-kruszonka-przepis-latwe-ciasto/

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (1 szklanka=250 ml)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 budyń waniliowy (1 budyń=40 g)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jabłka (polecam szarą renetę lub antonówkę)
  • Składniki na kokosową kruszonkę:
  • 0.5 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • Dodatkowo: Blaszka o wymiarach 22x33 cm

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić jabłecznik z budyniem i kruszonką przypisano następujące tagi:

kruszonka jabłecznik ciasta i torty domowe wypieki ciasto z budyniem ciasta przepisy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić jabłecznik z budyniem i kruszonką skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...