Jak zrobić jagodzianki z twarożkiem

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Desery
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 16.02.2018 / 16:00
  • Odsłony: 1 077
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

AKrociak

Do poradnika jak zrobić jagodzianki z twarożkiem przypisano następujące tagi:

Drożdżówka to jedno z nie tylko najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych ciast. Drożdże są bowiem źródłem witaminy B, które bardzo korzystnie wpływają na większość procesów metabolicznych zachodzących w naszych organizmach, warunkują prawidłowe działanie układu nerwowego, a dodatkowo przez dodanie świeżych owoców, jak jagody, truskawki, śliwki czy jabłka pozwala na przemycenie w diecie dla dzieci zdrowych składników. Jagodzianki - przepis prezentowany w powyższym filmie to sposób na to, jak w szybki sposób przygotować to smaczne ciasto, jako coś słodkiego dla naszych najbliższych, dzięki czemu będziemy wiedzieli w pełni, jakie składniki im podajemy. Jagodzianki wykonane samodzielnie w ten sposób, będą znakomicie nadawać się na desery czy drugie śniadanie do pracy i szkoły.
Jagodzianki zaczynamy przygotowywać przez rozmieszanie drożdży w ilości 16 gram z dwiema-trzema łyżkami mąki pszennej, 1/8 szklanki maślanki i 20 gram drobnego cukru do wypieków. Mieszamy i zostawiamy drożdże pod przykryciem na 20-30 minut, aby zaczęły pracować. Następnie przygotowujemy ciasto. Drożdże dodajemy do 450 gram mąki pszennej (możemy odjąć 2-3 łyżki), wymieszanych z 1 szklanką maślanki, 60 gramami drobnego cukru do wypieków, 1 łyżeczką soli, 70 gramami miękkiego masła i jednym jajkiem. Wyrabiamy ciasto na jagodzianki łyżką do uzyskania elastycznej, gładkiej masy i odstawiamy je na jedną do półtorej godziny pod przykryciem, aby wyrosło. W tym czasie możemy rozmieszać 150 gram twarożku z cukrem wanilinowym oraz łyżką miodu. Tak przygotowaną masę z twarożku rozsmarujemy na rozwałkowanym cieście. Następnie posypujemy ją świeżymi jagodami i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na kawałki, które wstawiamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem na jakieś 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.

Kanał na YT: https://www.youtube.com/channel/UC2XjH9qeiyLTyRW2WiJfYkg

Kategoria: Ciasta i desery > Desery

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić jagodzianki z twarożkiem skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków