Jak zrobić jajka na Wielkanoc z farszem buraczanym

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Potrawy świąteczne
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 25.03.2018 / 20:00
  • Odsłony: 2 002
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

lennaMP

Do poradnika jak zrobić jajka na wielkanoc z farszem buraczanym przypisano następujące tagi:

Wielkanoc to czas, kiedy w dużej ilości spożywamy głównie jajka, będące symbolem odrodzenia się życia na wiosnę i Zmartwychwstania. Ponieważ jajka są zalążkiem nowego życia, więc przyjęło się w wielu tradycjach i wierzeniach religijnych, w tym katolickim, jako symbol nadziei na wieczne życie.
Przepisy na Wielkanoc zawierają więc jajka po prostu gotowane, zdobione jako pisanki i będące ozdobą stołu wielkanocnego. Mogą być też wykorzystane do przygotowania pomysłowych dań wielkanocnych, jak jajka faszerowane będące oryginalną potrawą świąteczną z wykorzystaniem warzyw dostępnych w tym czasie, jak buraki oraz ogórki kiszone. Takie danie na Wielkanocto nie tylko pomysłowy sposób podania jajka, ale także moc witamin i minerałów znajdujących się w burakach i ogórkach kiszonych. W buraku znajdziemy bowiem m. in. barwniki betalainy, które wzmacniają odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Właściwości lecznicze buraków cenili już Grecy, Rzymianie oraz starożytni Babilończycy. Z kolei ogórek kiszony, tradycyjny na polskich stołach jako dodatek do obiadu, składnik surówek czy zupy ogórkowej, jest bezcennym źródłem witaminy C korzystnie wpływającej na naszą odporność zwłaszcza w okresie świąt Wielkanocy, kiedy brakuje jeszcze świeżej zieleniny, a pogoda bywa zmienna i powoduje liczne przeziębiania.
Jajka faszerowane prezentowane w powyższym filmie wykonujemy w prosty sposób. Gotowane jajka wydrążamy z żółtek. Następnie do masy żółtek dodajemy startego na grubej tarce ugotowane lub upieczonego wcześniej buraka, starte również na grubej tarce ogórki kiszone oraz posiekane orzechy włoskie. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie gotową masą napełniamy wydrążone białka. Na wierzchu masy buraczanej możemy położyć jeszcze kawałek orzecha włoskiego dla ozdoby i tak przygotowane danie na Wielkanoc podajemy na świątecznym stole. Smacznego! 

Kategoria: Potrawy świąteczne

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić jajka na Wielkanoc z farszem buraczanym skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków