Jak zrobić japońskie placki dorayaki

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Naleśniki i omlety
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 19.11.2017 / 08:00
  • Odsłony: 2 784
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

kejsza

Do poradnika jak zrobić japońskie placki dorayaki przypisano następujące tagi:

Dorayaki to rodzaj słodyczy, który składa się z dwóch placuszków, między którymi znajduje się pasta z czerwonej fasoli. Jest dobrą alternatywą dla naleśników i omletów.
Doryaki wywodzą się z kuchni japońskiej.Legenda głosi, że zostały wymyślone przez Samuraja Benkei. Przepis na placki jest bardzo łatwy.
Potrzebne nam będą 4 jajka, 100g cukru trzcinowego, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżki miodu, 200 gram mąki pszennej i jedna łyżeczka proszku do pieczenia.

Do 4 jajek dosypujemy 100g cukru trzcinowego, za pomocą trzepaczki mieszamy oba składniki na jednolitą masę.

Następnie dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego i dwie łyżki miodu, dzięki temu omlety staną się bardziej aromatyczne.
Łączymy 200 gram mąki pszennej z jedną łyżeczką proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki łączymy na gładką masę, tak by nie było grudek w cieście, na końcu dodajemy dwie łyżki zimnej wody.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut do lodówki. Po upływie tego czasu przystępujemy do smażenia placuszków.
Na patelnie wlewamy olej do smażenia, ale w bardzo małej ilości, wylewamy około 2 łyżki ciasta i formujemy okrągły kształt, pieczemy z obu stron, po około 50 sekund.
Dorayaki powinny być z każdej strony podsmażone na brązowy kolor.
Tak upieczone placki przekładamy pastą Anko. Bierzemy placuszka i nakładamy pastę, potem przykrywamy drugim plackiem.
Pasta anko to nic innego jak słodka pasta z czerwonej fasoli azuki i cukru, niby składniki wydają się trochę abstrakcyjne
ale pasta anko jest na prawdę pyszna i świetnie pasuje do naszych omlecików.
Jeżeli nie zjemy wszystkich na raz, zawsze możemy włożyć do foliowego woreczka i zostawić na później.
Japońskie placuszki Dorayaki to świetny przepis na szybki obiad czy pyszny deser. Warto spróbować

Kategoria: Naleśniki i omlety

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić japońskie placki dorayaki skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków