Jak zrobić kapustę małosolną

Poradnik dodany przez: ugotowana
2640 0

Warto jeść regularnie warzywa. Są nie tylko zdrowe, ale również małokaloryczne. Zatem polecane nawet dla osób będących na diecie. Warzywa i owoce należy jeść codziennie, warto zrezygnować z tuczących chipsów, czy też słodyczy. Przez cały rok można kupić kapustę, która poza pysznym smakiem, ma także mało kalorii, ale bardzo dużo witamin. Kapusta przepisy są bardzo łatwe, to świetne dania, jak i surówki do obiadu. Warzywa przepisy wcale nie muszą być nudne, a wybierając odpowiednie sprawimy, że nawet dzieci będą ze smakiem pałaszowały kapustę, a nawet poproszą o dokładkę. Kapusta małosolna dobrze działa również na trawienie i posiada wiele witaminy C. Zatem zamiast kupować ją w sklepie można przygotować samodzielnie. Kapustę szatkujemy na małe paski, następnie dodajemy marchewkę oraz koperek. Całość solimy. Można jeszcze ułożyć warstwy, zatem najpierw kapustę, później marchewkę i koperek. Teraz naszą kapustę przekładamy do odpowiedniego naczynia, to być garnek ceramiczny, albo też beczka. Tutaj ważną rolę odgrywa pokrywka, zatem kapustę trzeba przykryć, jednak musi być dostęp do powietrza. Pozostaje już tylko zalać wodą. Należy jeszcze odstawić ją na kilka dni w zaciemnione miejsc i to wszystko. Po kilku dniach nasza kapusta małosolna jest gotowa do spożycia. Cały proces przygotowania nie jest trudny. Warto więc przygotowywać samemu kiszonki, czy też surówki, mamy wtedy pewność, że są bardzo zdrowe, bez dodatku konserwantów, czy sztucznych ulepszaczy. Oczywiście nie bez znaczenia jest też ich smak, który jest zdecydowanie lepszy, niż w przypadku produktów kupionych. 

Do poradnika Jak zrobić kapustę małosolną przypisano następujące tagi:

warzywa kapusta warzywa i owoce warzywa przepisy kapusta przepisy kapusta małosolna

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić kapustę małosolną skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...