Jak zrobić karpatkę

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Ciasta i torty
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 03.03.2014 / 19:53
  • Odsłony: 9 442
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

codogara

Karpatka to wyjątkowo wybornie przepyszne ciasto zaparzane wraz z waniliowym kremem budyniowo-maślanym. Poznajcie sekret karpatki doskonałej i zaskoczcie znajomych, rodzinę, dziewczynę i sąsiadów tym przepysznym ciachem.

Przepis na karpatkę jest bardzo popularny i znajdziecie także przepisy na karpatkę na opakowaniach z gotowymi ciastami. Ale jednak to tylko namiastka prawdziwego smaku jaki można otrzymać tworząc karpatkę w domu. 

Sekretem karpatki doskonałej jest ciasto zaparzane. Jeżeli nie wiecie o co dokładnie chodzi to nie martwcie się, ponieważ wszystko zostanie wyjaśnione. A takie ciasto zaparzane jeśli zrobicie przykładowo w podwójnej ilości to będziecie mogli przeznaczyć je na eklerki lub ptysie/groszek ptysiowy.

W poradniku cała technika i triki wykonania ciasta zaparzanego i oczywiście całej, niesamowicie smakującej karpatki. Tak więc jeżeli macie ochotę na coś słodkiego to karpatka jest najlepszym rozwiązaniem. Fantastyczne ciasto i ten krem .... po prostu nie można się oderwać od jedzenia

  • SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 135 g mąki pszennej typ 450
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • sól
  • 0.5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml wody
  • Krem:
  • 200 g masła
  • 3 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Kategoria: Ciasta i desery > Ciasta i torty

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić karpatkę skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków