Potrawy świąteczne w większości przypadków uznawane są za drogie i pracochłonne. Tymczasem okazuje się, że przepis na rybę może być łatwy i wcale nie tak drogi, jeśli chodzi o całość przygotowania, co czyni go idealnym pomysłem na święta. Aby zrobić karpia w sosie orzechowym potrzebny jest karp, mąka pszenna oraz masło. Do samego sosu potrzeba takich składników jak: śmietanka, masło orzechowe, cukier trzcinowy, sok z cytryny, sos sojowy, zmielone chili, sól i pieprz. Do ozdobienia wykorzystać można prażone migdały i świeżą natkę pietruszki.
Filet z karpia należy wcześniej przygotować, co oznacza wymoczenie i nacięcie go od spodu. Aby przepisy świąteczne były zdrowsze i tańsze w przygotowaniu, warto wykorzystać wolnowar. Tam też ugotowany będzie karp. Powinien on spędzić w urządzeniu całą godzinę. Na początku należy lekko roztopić masło, a potem dodać karpia otoczonego w mące.
Teraz można przygotować sos. Jeśli chodzi o ten przepis na karpia to wystarczy dodać wszystkie wymienione wcześniej składniki, i rozpuścić je na wolnym ogniu. W przypadku przygotowywania trzech porcji karpia należy zmieszać: masło orzechowe, śmietankę, łyżeczkę sosu sojowego, łyżeczkę soku z cytryny oraz czyli i cukier do smaku. Sos również będzie dodany do gotującego się w wolnowarze karpia, jednak dopiero na dziesięć minut przed wyjęciem go na talerz. Warto pamiętać, że karp zostanie wyjęty, a sos należy zlać do sosjerki, aby móc odpowiednio udekorować potrawę. Całość należy posypać wymienionymi wcześniej prażonymi migdałami.
Taki pomysł na obiad można wykorzystać nie tylko w święta. Ze względu na to, że całość łatwo jest przygotować, przepis na karpia warto wykorzystać także w przypadku innych spotkań rodzinnych.