W tym odcinku przygotowujemy nieziemsko pyszny "CHRISTMAS KEKS" :] Ciasto wykwintne a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu i jest to tradycyjne ciasto. Kandyzowane owoce: może nie są najzdrowsze, bo w procesie produkcji są bardzo mocno nasycane cukrem, a dokładniej ich produkcja polega na smażeniu owoców w bardzo słodkim syropie. Dodaje je, bo jakoś nie jestem w stanie wyobrazić sobie bez nich keksa. W końcu święta:] Smalec: dla przeciwników smalcu mamy kilka faktów: Po pierwsze - tłuszcze nasycone, nie są zdrowe - tak wiemy ale raz na jakiś czas i w małych ilościach nie zaszkodzą :] Po drugie - temperatura dymienia smalcu jest wyższa niż wszystkich margaryn i olejów, poza masłem klarowanym i olejem kokosowym oczywiście. Dochodzi do 220 stopni (masło klarowane do 250 stopni), czyli do ciast nadaje się idealnie. Po trzecie - w przypadku keksa - smakowo nic się nie równa ze smalcem:) Po czwarte - dzięki smalcowi ciasto keks może dłużej poleżeć. U nas pewnego razu wytrwał tydzień i po tym czasie nie było na nim najmniejszych oznak pleśni. Do tego ofkors cały czas smakował znakomicie:) Zapraszamy do oglądania i pieczenia:] Pozdro ZG :V