Jak zrobić ketchup z ... rabarbaru

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Sosy
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 05.06.2016 / 20:00
  • Odsłony: 5 611
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

jushyreny

Do poradnika jak zrobić ketchup z ... rabarbaru przypisano następujące tagi:

Keczup (czasem pisany "ketchup") ostry zimny sos do potraw mięsnych sporządzony z koncentratu pomidorowego, cukru, soli, octu i przypraw korzennych. Współcześnie znany nam keczup przepis pierwotny pochodzi z Chin i  wywodzi się z siedemnastowiecznego przysmaku ke-tsiap, na skład którego wchodził sos z marynowanych ryb i skorupiaków. Używano go wówczas do przyprawiania ptactwa i ryb. Chińską recepturę przejęli następnie Majowie produkując swój własny keczup, a do Europy przywieźli go brytyjscy odkrywcy, żeglarze i kupcy. W Europie oryginalna receptura uległa zmianie, egzotyczne ryby i korzenie zastąpiły grzyby, orzechy i ogórki. I tak sos zwany "keczupem" robił furorę w osiemnastowiecznej Europie. Polecała go słynna książka kucharska z 1748 roku "Hausekeeper's Pocketbook" autorstwa Pani Harrison, o "keczupie" wspominał również w swojej książce "Barnaby Rudge" Charles Dickens pisząc " "jagnięcym udźcem spływającym keczupem", czy George Byron w poemacie "Beppo".

O pomidory - z którymi współcześnie kojarzymy keczup - sos ten wzbogacił się dopiero około 1790 roku i stało się to za oceanem. Wcześniej przez wiele lat pomidory uważano za trujące, tak jak należące do tej samej rodziny wilcze jagody. Henry Heinz, Amerykanin niemieckiego pochodzenia wprowadził ketchup w 1876 roku jako pierwszy na szeroki rynek reklamując go jako "ulgę dla mam i wszystkich gospodyń domowych". Ileż jednak można jeść to samo? Jeśli macie ochotę na domowe sosy, to zapraszam dalej!

Dziś kolejny dziwny przepis tym razem na domowy ketchup, ale nie z pomidorów. Jego głównym składnikiem jest rabarbar. Keczup smakuje wyśmienicie, jego przygotowanie jest banalnie proste.

Szczegóły przepisu na rabarbar znajdziecie też na blogu www.panifotografgotuje.eu

Inspiracja do wykonanie tego keczupu pochodzi z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak.

Kategoria: Sosy

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić ketchup z ... rabarbaru skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków