Wieprzowina to jedno z bardziej popularnych mięs z jakimi mamy do czynienia w naszych sklepach, czy też kuchniach. Przez niektórych uważane jest za niepełnowartościowe, bądź bardzo niezdrowe. Ale w niektórych kulturach bardzo popularne, m.in. w kuchni polskiej i chińskiej, w innych – żydowskiej i muzułmańskiej – ze względu na nieczystość rytualną świń jest ono zakazane. Także jak widzicie co kraj to obyczaj, ale my jesteśmy w Polsce i u nas można śmiało takie mięsiwko w odpowiedni sposób przygotować :).
Jednym ze staropolskich przysmaków jest kiełbasa wieprzowa. Nie powiecie mi, że kiełbasa swojska nie sprawia, że cieknie Wam ślinka? Po prostu nie jestem w stanie w to uwierzyć, nie i koniec :). Domowe wędliny, to dla mnie po prostu sens kuchni, tutaj pokazujemy swój kunszt jeśli chodzi smak, cierpliwość i gust. Doskonalimy umiejętności, bo zrobienie dobrej kiełbasy wędzonej nie jest sztuką łatwą. Trzeba posiadać naprawdę sporą wiedzę i miejsce, żeby przypadkiem jakiś amator łatwego jedzonka, pies, kot albo inny zwierzak, nie zabrał nam tak przygotowywanej kiełbaski :).
Dzisiaj na tapet weźmiemy kiełbasę z papryką i czosnkiem, w sumie to mój ulubiony rodzaj, dlatego zdecydowałem się jej pokazanie :).
Jest to proces dość mozolny, który może na początku wydać dość trudny dlatego jestem gotowy odpowiadać na wszelkie Wasze wątpliwości w komentarzu pod filmem :). Myślę, że przebrniemy przez to wspólnie i jakoś już pójdzie :).
A teraz zobaczcie jak zrobić swojską kiełbasę wieprzową w warunkach domowych przy użyciu mini wędzarni. Wszystkiego dowiecie z powyższego filmiku :). Żeby nie przedłużać, po prostu oglądajcie! :)