Dziś mamy dla Was iście staropolski przepis. Pamiętacie czasy dzieciństwa i zapach babcinej, domowej wędliny? Jeśli tak, to na pewno nie raz marzycie o tym, aby powrócił do Was smak takich domowych przetworów mięsnych, tak charakterystycznych szczególnie dla wakacji u dziadków. Już Cię kupiłem? To dobrze. Dziś pokażę Wam przepis znany jeszcze z czasów PRL-u, gdy o mięso było trudno i gdy tylko udało się kupić większą ilość wieprzowiny, wołowiny, kurczaka czy innego mięska(np. na wsi) natychmiast lądowały jako domowa mielonka w słoiku, tak aby w domowej spiżarni mogły przetrwać dłuższy czas bez ryzyka ich zepsucia się.
Kiełbasa ze słoika spodoba się przede wszystkim wszystkim tym, którzy nie mają całej domowej wędzarni i reszty tałatajstwa potrzebnego do robienia domowych wędlin z wieprzowiny czy innych mięs przypadnie do gusty wszystkim osobom, które nie mają szynkowaru, osłonek, siatek, nastrzykiwarek i innych akcesoriów do produkcji domowych wędlin. Trafiła Wam się łopatka wieprzowa? Przepisy, które znajdziecie w naszym dzisiejszym filmie z pewnością pozwolą Wam na znaczne urozmaicenie domowej mielonki i domowych wędlin. Dlatego też uważamy, że taka kiełbasa ze słoika z cudownym aromatem wędzonych przetworów mięsnych z pewnością pozwolą Wam na powrót do młodzieńczych czasów spędzanych na Mazurach, nad morzem czy w niedalekiej odległości od pięknych plaż Bałtyku. Zapraszamy Cię serdecznie do eksplorowania przestrzeni kulinarnych, gdzie z pewnością znajdziecie masę ciekawych i pysznych smaków, które będą wiązały się ze wspomnieniami z dzieciństwa. A kultywowanie ich zapewni dobre wspomnienia Waszym dzieciom.