Jak zrobić kiełbasę z kurczaka

Poradnik dodany przez: Kilimandzarooo
63440 0

Uniwersalny przepis na kiełbasę drobiową. Przy kompletowaniu składników pamiętajcie aby mięso, którego użyjecie do zrobienia takiej kiełbasy było z różnych części kurczaka. Można użyć piersi z kurczaka, mięsa z udek, mięsa z tuszki czy skrzydełek. Ale najważniejsze to aby nie było żadnych ścięgien. Wtedy domowa kiełbasa wyjdzie nam najlepiej. Nie ma możliwości aby do tego przepisu wrzucą byle jakie mięso i byle jakie kawałki kurczaka. Przepis na domową kiełbasę wymaga odpowiedniego doboru mięska. No i też pamiętajcie, że jeśli nie macie osłonek to zdecydowanie szybciej i wygodniej będzie wam przygotować pieczeń (35-40 minut w temperaturze 180 stopni C, czyli pieczemy jak pasztet) albo zrobić możecie z masy przygotowanej tak jak w filmie bardzo fajne kotlety do obiadu. No i jest jeszcze kwestia wędzarni ... mało kto ją posiada. Ale okazuje się, że to wcale nie jest problem. Domowa wędlina w tym wykonaniu niech będzie zatem ugotowana na parze (10-15 minut) lub upieczona w piekarniku (15-20 minut w temperaturze 180 stopni. No chyba, że kiełbasa gruba to pieczemy nieco dłużej).

Składniki:

  • około 2 kg mięsa z kurczaka
  • 2 łyżeczki soli z brzuszkiem
  • około 0.5 szklanki rosołu lub wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3+4 liści laurowych
  • 3+4 ziaren ziela angielskiego
  • 10+3 ziaren pieprzu czarnego

Do poradnika Jak zrobić kiełbasę z kurczaka przypisano następujące tagi:

drób domowa kiełbasa przepis na domową kiełbasę domowe wędliny kiełbasa drobiowa kiełbasa z kurczaka

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić kiełbasę z kurczaka skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...