Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Jak zrobić kiszone cytryny

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Warzywa i owoce
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 12.01.2018 / 20:00
  • Odsłony: 305
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

kejsza

Do poradnika jak zrobić kiszone cytryny przypisano następujące tagi:

Kiszona cytryna to świetny, nieco egzotyczny w smaku dodatek chociażby do dań kuchni marokańskiej lub polskiego gulaszu, który dzięki cytrynie nabiera intrygującego posmaku. Tego typu ciekawe przepisy na warzywa i owoce to ponadto doskonały sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin w okresie zimowym, kiedy większość warzyw i owoców jest niedostępna lub nie smakuje tak, jak pamiętamy z lata. Kiszone cytryny zawierają bowiem mnóstwo witaminy C, która jest ceniona jako naturalny środek w walce z przeziębieniami i osłabieniem organizmu właśnie w okresie jesienno-zimowym.
Kiszone cytryny to wyjątkowo prosty przepis, bardzo podobny do przygotowania kiszonych ogórków, w którym głównym czynnikiem doprowadzającym do pożądanego smaku cytryn jest czas. Do przygotowania kiszonych cytryn najpierw dokładnie je szorujemy pod gorącą wodą, aby pozbyć się wosku ze skórki. Następnie przygotowujemy wszystkie składniki pod ręką w ilości takiej, jak wymaga od nas naczynie, w którym będą dochodzić kiszone cytryny. Na cztery cytryny
potrzebne będą nam 2-3 laski cynamonu oraz 2-3 papryczki chili, w zależności od tego, jak pikantne smaki lubimy. Cytrynom odkrajamy skórkę z obu końców owocu, następnie układamy je w szklanym naczyniu – może to być zwykły słoik do przetworów lub inne, nieco bardziej ozdobne i obszerniejsze naczynie. Na dnie słoja układamy laski cynamonu, a pomiędzy cytryny wrzucamy kilka papryczek chili. Wszystko zasypujemy trzema łyżkami soli i zalewamy gorącą wodą, tak aby pokryła ona cytryny w całości. Zakręcamy naczynie i czekamy do czterech tygodni na procesy fermentacyjne, które dadzą nam owoce o brązowej barwie i miękkiej skórce, razem z którą dodajemy kiszone cytryny do dań różnego rodzaju.

Kategoria: Warzywa i owoce

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić kiszone cytryny skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków