Kuchnia koreańska jest bardzo różnorodna, intrygująca i pełna aromatów, często bywa pikantna. Nie brakuje w niej przekąsek, które można podać na stół, by każdy częstował się nimi w dowolnej ilości. Oryginalne klopsiki z pikantno-słodkim sosem są na tyle bliskie polskim podniebieniom, że zasmakują osobom w każdym wieku (w końcu wieprzowina w formie mielonych kotletów gości na naszych stołach od zawsze, pod różnymi postaciami) i jednocześnie na tyle niebanalne, że sprawią gościom niespodziankę i zachwycą wielbicieli oryginalnych kuchni i świata. Ta potrawa z mięsa mielonego jest zapiekana, dzięki czemu zdrowsza niż smażone klopsiki. Ta potrawa to oryginalny pomysł na obiad – wbrew pozorom wcale nie czasochłonny do przyrządzenia – lub na imprezowy bufet. Mięsne przekąski na imprezę sprawdzą się doskonale na każdej domówce. Będą idealne na sylwestra, urodziny w gronie przyjaciół, osiemnastkę w domu lub domku letniskowym, wieczór kawalerski i panieński. Azjatyckie przysmaki zyskują ostatnio popularność i wielbicieli, sprawdź więc, co do zaoferowania ma kuchnia koreańska na pyszne przekąski.
Składniki
Kotleciki:
1/2 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (może być też wieprzowina)
1 jajko
3 ząbki czosnku
5 cm korzenia imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 garść posiekanej dymki
3 łyżki panko
3 łyżki gorącej wody
Sos:
2 łyżki gochujang (koreańska ostra pasta)
sok z wyciśniętej pomarańczy deserowej
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki syropu ryżowego lub miodu
Do dekoracji:
posiekana dymka, prażone ziarno sezamu