Koniec lata, początek jesieni to okres w którym zbieramy warzywa i owoce Czarny bez rośnie właściwie wszędzie, jest łatwo dostępny, a przetwory z niego przygotowane są przepyszne! Pamiętajcie, że owoce czarnego bzu aby były jadalne trzeba ugotować. W filmie możecie zobaczyć domowy przepis na konfiturę domową z czarnego bzu (czy też dżem z czarnego bzu - nie wiem czym różni się jedno od drugiego), a na blogu www.panifotografgotuje.eu pojawi się także przepis na ekspresową nalewkę z czarnego bzu.
Do zrobienia przetworów z czarnego bzu zainspirowała mnie ziołowy zakątek: https://www.youtube.com/watch?v=6G0eQQS8ams
Przepis na konfiturę domową z czarnego bzu:
SKŁADNIKI: Owoce czarnego bzu - około 1 i 1/2 kg Jabłka - około 1/2 kg Cukier - 0,75kg Cytryna - 2 sztuki PRZYGOTOWANIE: 1. Oddziel owoce od łodyżek, a następnie przepłucz owoce wodą. 2. Wsyp owoce czarnego bzu do garnka, dodaj obrane i pokrojone jabłka. 3. Zasyp wszystko cukrem, delikatnie wymieszaj i zacznij gotować. 4. Dodaj sok z cytryn, gotuj konfiturę do momentu aż zgęstnieje. 5. Teraz konfiturę wystarczy przełożyć do słoików i za pasteryzować.
Zapraszam też na:
http://panifotografgotuje.eu/
https://www.facebook.com/PaniFotografGotuje?ref=hl
https://www.facebook.com/PaniFotograf.eu
https://instagram.com/pani_fotograf_agnieszka/
http://www.panifotograf.eu/
http://www.panifotograf.eu/blog/