Jak zrobić koreańskie danie z tofu

Poradnik dodany przez: Gabriele
6663 0

Jeżeli szukamy ciekawego dania z wołowiny, możemy wybrać się w kulinarna podróż po świecie dalekowschodniej kuchni. Jest to bardzo pikantny, ale jednocześnie smaczny pomysł na obiad, który spodoba się wszystkim miłośnikom kuchni orientalnej.
Na początku filmiku przedstawiono wszystkie potrzebne składniki, a następnie omówiono po kolej metodę ich wykorzystania. Aby przyrządzić todanie specjalne wymaga jest wykorzystanie określonych składników, dlatego nie należy ono do najtańszych, ale rekompensuje to niepowtarzalny, rzadkich dla kuchni polskiej i europejskiej kuchni, zwłaszcza, że wykorzystuje tofu i bazuje na tradycyjnym daniu z Chin.
Ten filmik będzie świetnym przewodnikiem, jeżeli interesuje nas kuchnia azjatycka. Posiada typowe składniki, jakie wybierane są przez miłośników dań koreańskich. Ten nietypowy pomysł na obiad sprawdzi się szczególnie w sytuacji, kiedy chcemy przygotować coś wyjątkowego i smacznego, albo po prostu spróbować czegoś nowego. Kuchnia koreańska nadaje się do smakowych eksperymentów, zwłaszcza, że je w Polsce mniej znana od japońskiej czy indyjskiej.
Ponadto dania z wołowiny są bogate w różnorodne składniki i smaki, przez co z chęcią wybierane są przed amatorów nowości i jakości w kuchni. Jeżeli zależy nam na tradycyjnych, typowo dalekowschodnich potrawach, to kuchnia azjatycka będzie idealnym wyborem.
Choć sporą część składników można nabyć w wyspecjalizowanych sklepach, to z pewnością warto spróbować i zobaczyć, czy przepis z tofu będzie pasował do naszego jadłospisu i przypadnie do gustu innym domownikom. Próbowanie i szukanie własnego smaku to część przyjemności czerpanej z gotowania, a kuchnia azjatycka z pewnością je w nie bogata.

Składniki:

  • 500 gram mielonego mięsa wołowego
  • 350 gram tofu
  • 1 biała cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 3 duże suszone papryczki chili
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w 30 ml wody
  • 1 pęczek dymki
  • prażony sezam
  • ugotowany biały ryż
  • Sos:
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka miso
  • 1 duża łyżka gochujang
  • 1 łyżka gochugaru
  • 2 łyżki syropu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Do poradnika Jak zrobić koreańskie danie z tofu przypisano następujące tagi:

tofu dania specjalne pomysł na obiad kuchnia azjatycka dania z wołowiny kuchnia koreańska

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić koreańskie danie z tofu skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...