Jak zrobić krajankę makową

Poradnik dodany przez: Smaczne-Przepisy_TV
13536 0

Przepis na krajankę makową jako pomysł na ciasto które podbije serca i żołądki każdego kto spróbuje chociażby mały kawałek. Krajanka makowa to ciasto z dużą ilością masy budyniowej i polewą czekoladową. Takie masiaste ciasto rozpływa się w ustach i człowiek dziwi się ile jest w stanie zjeść kawałków. Ale nie co sobie odmawiać takiego ciasta z budyniem. Ciasta i inne słodkości to małe przyjemne chwile mające działanie terapeutyczne :) No bo czyż pyszny kawałek ciasta nie odpręża i nie relaksuje każdego z nas?

To ciasto z makiem absolutnie nie może być mylone z makowcem. Wiecie, większość osób kiedy słyszy ciasto z makiem to od razu pierwsza myśl - makowiec. A przecież makowiec jest całkiem inny i mi osobiście średnio smakuje. Nie jest to dla mnie jakieś wyjątkowe ciasto. Na święta albo po świętach jak zostanie mak, polecam szczególnie ten przepis. Na pewno będziecie zadowoleni z niego i jest duża szansa, że takie ciasto z makiem na dobre zagości w waszych ulubionych przepisach kulinarnych

Składniki:

  • 3 opakowania biszkoptów (3x 100 g)
  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka plus 1/4 szklanki mleka
  • Kostka margaryny
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1.5 łyżki kakao
  • 1.5 łyżki wody

Film znajduje się w:

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić krajankę makową skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...