Jak zrobić kremowy i aksamitny sernik

Poradnik dodany przez: SkutecznieTv 19 Jan, 2011 - Ciasta i torty
394560 4.8

Delikatny sernik o cudownej aksamitnej, niemal kremowej konsystencji... Niebo w ustach! Powiada się, że w przypadku sernika 70% sukcesu to dobry ser. I to prawda. Najlepszy taki trzykrotnie mielony, o dobrym smaku i świetnej konsystencji jeszcze przed przemieleniem. Jeśli mam czas i chęć na taką zabawę, to jasne, kupuję, mielę i gdy trafiłam na naprawdę dobry twaróg, to mam wspaniały sernik:) Bywa jednak i tak, że albo czasu, albo ochoty brak, a serniczek by się zjadło lub podało gościom na stół... W takich chwilach sięgam po wiaderko gotowego sernikowego twarogu, które są dostępne niemal w każdym markecie i mielenie oraz przygotowanie twarogu mam z głowy. Potem tylko dobór odpowiednich składników, mieszanie i pieczenie. A po 2 godzinach mam na stole wspaniały, aksamitny sernik, który zawsze zbiera pochwały gości i znika z talerzy naprawdę prędziutko.

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 niepełna szklanka cukru (ok. 200 g)
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu (można trzykrotnie zmielić. Ja najczęściej biorę taki gotowy twaróg sernikowy z wiaderka który można kupić w każdym markecie)
  • serek waniliowy do posmarowania wierzchu (kilka łyżek)
  • wiórki czekoladowe do przyprószenia

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić kremowy i aksamitny sernik przypisano następujące tagi:

ciasto upiec pieczenie twaróg sernik ciasta serniczek twarogowy torty kremowy sernika aksamitny

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić kremowy i aksamitny sernik skomentowało 3 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...