Eksperymenty i doświadczenia domowe zazwyczaj kojarzą nam się z chemią i fizyką. Ale eksperymenty można też przeprowadzać w kuchni, tworząc różne rzeczy. Przykładem są cukierki domowe zrobione z cukru trzcinowego. To doświadczenie pewnie trochę osób robiło w szkole ale za pomocą soli. Tutaj dzięki właściwościom cukru trzcinowego zrobimy coś słodkiego w doświadczalnym stylu.
Przepis na cukierki jest prosty ale zanim kryształki cukru się uformują, trzeba poczekać przynajmniej tydzień. No cóż, nie jest to szybka reakcja jak to bywa w przypadku innych eksperymentów.
Cukier trzcinowy idealnie nadaje się do tego zadania i nie ma sensu zastępować go zwykłym cukrem, ponieważ eksperyment się nie uda. Szkoda psuć sobie efekt końcowy. A jeżeli chodzi o barwnik spożywczy użyty w poradniku to nie jest on wymagany. To tylko po to aby nasze cukierki domowe nabrały ładnego koloru. Smak się nie zmienia.
Zobaczcie jak zrobić cukierki i zastanówcie się dlaczego otrzymujemy taki a nie inny efekt końcowy.