Kurczak z racji tego, że jest smaczny, łatwo dostępny, a także jest on bogaty w dobrze przyswajalne białko to dość często gości na talerzach w polskich domach. Jednak nie oznacza to, że dania z kurczakiem w roli głównej są monotonne. Jest wiele przepisów, dzięki którym mięso z kurczaka za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. Jednym z przepisów, w którym można zastosować drób i jednocześnie ostrygi przepis jest kurczak w sosie ostrygowym. Na początku należy zgromadzić niezbędne składniki, aby później można było na podstawie przepis kurczak przystąpić do działania. Potrzebny będzie pół kilograma pokrojonej w kostki piersi z kurczaka. Do marynaty potrzebny będzie olej sezamowy. Ciemny sos sojowy, którego dodaje się jedną łyżeczkę od herbaty, a także chińskie wino ryżowe, które jednak jest dość trudno dostępne. Mąka ziemniaczana to kolejny składnik, który będzie potrzebny. Kurczak w takiej marynacie przebywa przez około dwadzieścia minut. Następnie należy przystąpić do robienia sosu, gdzie wykorzystuje się około dwustu mililitrów bulionu drobiowego. Istotne jest to, aby nie był on zbyt słony. Dodaje się do niego łyżeczkę skrobi kukurydzianej oraz wina ryżowego, które się ze sobą miesza. Później dołącza się sos ostrygowy w ilości dwóch łyżek, następnie odrobina sosu sojowego. Wszystko trzeba starannie wymieszać. Po zamarynowaniu należy skupić się na obsmażaniu kurczaka na oleju roślinnym. Taki pomysł na obiad jest bardzo smaczny i jednocześnie zdrowy, podobnie jak zresztą kurczak z ryżem. Warto zdecydować się na ciekawy pomysł na niedzielny obiad, aby zaskoczyć czymś pozytywnym domowników.