Dania z kurczaka mogą być urozmaiceniem obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt, gdy po wigilijnej kolacji ma się ochotę na coś lżejszego. Drób ma długą tradycję, w kuchni staropolskiej jedzono więcej jego gatunków niż dziś. Obecnie wraca do łask jako źródło białka z małą ilością tłuszczu i jest lubiany za delikatny smak, który można połączyć z zaskakującymi składnikami. Takimi jak na rozkład gruszki. Nadadzą pieczonemu kurczakowi delikatność i soczystość oraz owocowy posmak. Przełamanie przyprawami i szalotką, to wszystko delikatne i chrupiące – idealny przykład potrawy na święta, na niedzielny obiad lub na kolację z wyjątkowej okazji.
Wypróbuj przepis na kurczaka z gruszkami. Zaskoczysz gości i sam będziesz zachwycony.
Przepis na kurczaka z gruszkami
Potrzebne będą:
1 czy kurczak
4 szalotki
3 gruszki
½ cytryny
oliwa
sól, pieprz czarny mielony
czosnek granulowany
tymianek
gałka muszkatołowa
papryka słodka
ocet winny (z czerwonego wina)
Zobacz na filmie, jak wszystko przygotować i upiec kurczaka. Pomysł na obiad w niecodziennej odsłonie jest łatwy i każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Sekretem jest połączenie składników, a nie skomplikowane przygotowanie. Wszystko przechodzi smakami przypraw, a dzięki oliwie nabiera soczystości i chrupkości. Słodkie gruszki kontrastują z kurczakiem, a szalotka nadaje kompozycji wyrazistości, ale nie dominuje jej.
Wypróbuj drób na świątecznym stole w nowej odsłonie. Ten przepis na kurczaka sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie. Także jeśli szukasz potrawy na Święta Wielkanocne, warto do niego wrócić, jeśli jeszcze obiad z rodziną.
FB: https://pl-pl.facebook.com/Dziki-Chili-523529904327749/
Blog: http://dzikichili.blogspot.com/