Twoja przeglądarka nie obsługuje Adobe Flash Player
Zainstaluj go tutaj:

Jak zrobić kurczaka z orzechami nerkowca

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Drób
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 07.10.2018 / 20:00
  • Odsłony: 250
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

kejsza

Do poradnika jak zrobić kurczaka z orzechami nerkowca przypisano następujące tagi:

Orientalne przepisy są alternatywą dla tych, którzy lubią kosztować nowe smaki. Kuchnia chińska jest jedną z wiodących kuchni wschodnich i bardziej lubianych, obok indyjskiej. Warto wykonać kurczaka po chińsku, czyli kawałki drobiu z orzechami nerkowca. Można do tego przepisu użyć piersi z kurczaka. Najpierw wykonujemy marynatę. Dodajemy do kurczaka łyżkę sosu sojowego, a także łyżeczkę oleju sezamowego. Ponadto do marynaty warto dodać łyżeczkę chińskiego wina ryżowego. Jeśli go nie mamy można je zastąpić białym winem. Składniki należy wymieszać, a następnie dodać jedną łyżeczkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Tak przygotowany kurczak w marynacie trafia na kilkanaście minut do lodówki. Warto wykonać również sos, którego bazą jest bulion. Do niego dodaje się kilka kropel oleju sezamowego, łyżkę sosu ostrygowego i hoisin, a także pół łyżki oleju chili z płatkami tej ostrej papryczki. W dalszej kolejności można uprażyć na patelni przez ok. 2 minuty orzechy nerkowca i odstawić do ostygnięcia. Następnie można wylać na patelnię trochę oleju i przysmażyć część korzenia imbiru razem z posiekanymi kilkoma ząbkami czosnku, a także cebulą dymką. Potem można dodać już kurczaka, a po jego przyrumienieniu marchewkę pokrojoną w paseczki, a także paprykę czerwoną. Kolejnymi składnikami, które trafiają na patelnie są kasztany wodne, a także grzyby mun. Potem można już zalać całość wcześniej przygotowanym sosem i kilka minut zagotować oraz dodać orzechy nerkowca. To świetny sposób na kurczaka. Przepisy kuchni chińskiej są bardzo urozmaicone i zawierają wiele cennych składników. Warto spróbować!

  • SKŁADNIKI

  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka chińskiego wina do gotowania
  • Sos:
  • 150 ml bulionu
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • 1 łyżka płatków chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 pęczek dymki
  • 100 gram orzechów nerkowca
  • 7-10 kasztanów wodnych
  • 5 grzybów mun

Kategoria: Dania mięsne > Drób

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić kurczaka z orzechami nerkowca skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków