Orientalne przepisy są alternatywą dla tych, którzy lubią kosztować nowe smaki. Kuchnia chińska jest jedną z wiodących kuchni wschodnich i bardziej lubianych, obok indyjskiej. Warto wykonać kurczaka po chińsku, czyli kawałki drobiu z orzechami nerkowca. Można do tego przepisu użyć piersi z kurczaka. Najpierw wykonujemy marynatę. Dodajemy do kurczaka łyżkę sosu sojowego, a także łyżeczkę oleju sezamowego. Ponadto do marynaty warto dodać łyżeczkę chińskiego wina ryżowego. Jeśli go nie mamy można je zastąpić białym winem. Składniki należy wymieszać, a następnie dodać jedną łyżeczkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Tak przygotowany kurczak w marynacie trafia na kilkanaście minut do lodówki. Warto wykonać również sos, którego bazą jest bulion. Do niego dodaje się kilka kropel oleju sezamowego, łyżkę sosu ostrygowego i hoisin, a także pół łyżki oleju chili z płatkami tej ostrej papryczki. W dalszej kolejności można uprażyć na patelni przez ok. 2 minuty orzechy nerkowca i odstawić do ostygnięcia. Następnie można wylać na patelnię trochę oleju i przysmażyć część korzenia imbiru razem z posiekanymi kilkoma ząbkami czosnku, a także cebulą dymką. Potem można dodać już kurczaka, a po jego przyrumienieniu marchewkę pokrojoną w paseczki, a także paprykę czerwoną. Kolejnymi składnikami, które trafiają na patelnie są kasztany wodne, a także grzyby mun. Potem można już zalać całość wcześniej przygotowanym sosem i kilka minut zagotować oraz dodać orzechy nerkowca. To świetny sposób na kurczaka. Przepisy kuchni chińskiej są bardzo urozmaicone i zawierają wiele cennych składników. Warto spróbować!