Jak zrobić Kuru Fasulye - turecka fasolka po bretońsku

Poradnik dodany przez: wysmienitakuchnia
16133 5

Kuru Fasulye to turecka wersja fasolki po bretońsku. Zapewne znacie smak naszej polskiej fasolki po bretońsku i jeżeli lubicie to danie to warto wypróbować inny sposób jego przygotowania. Różnice są spore ale na pewno będzie wam smakować taka swego rodzaju zupa fasolowa

Szukając nieco innych przepisów niż te, które znamy od lat do dyspozycji mamy mnóstwo różnych kuchni świata. Ja akurat zapraszam was do kuchni tureckiej. Przedstawiony w poradniku przepis na fasolkę po bretońsku w tureckiej wersji niech będzie jednym z przyszłych waszych pomysłów na obiad. A już gotową zupę fasolową, czyli kuru fasulye serwujemy z ryżem lub risotto lub też z pilawem (to takie tureckie risotto). Ale można też podawać to danie z chlebem.

Zapraszam wszystkich amatorów orientalnych smaków prosto z Turcji na mojego Facebooka:
https://www.facebook.com/pages/Jak-Gotowac-w-Turcji/722370857832557?ref=hl 

Wpadnijcie też na mojego bloga:
http://jakgotowacwturcji.blogspot.nl/2015/04/prawdziwy-przepis-kucharski-na-kuru.html

 

Składniki:

  • 2- 3 szklanki fasolki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula albo 2 małe cebulki
  • 2 małe pomidory posiekane lub starte na tarce
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu Rzymskiego (opcjonalne)
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub (pul Biber)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny i mały kawałek czystej cytryny
  • (można dodać 2 łyżki mąki) (opcjonalne)

Do poradnika Jak zrobić Kuru Fasulye - turecka fasolka po bretońsku przypisano następujące tagi:

zupy fasolka po bretońsku kuru fasulye kuchnia turecka zupa fasolowa przepis na fasolkę po bretońsku

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić Kuru Fasulye - turecka fasolka po bretońsku skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...