Szukasz nowego i ciekawego przepisu na obiad lub zastanawiasz się co na obiad w ogóle przyrządzić? Świetnie się składa, bo już za chwilę dowiesz się jak przyrządzić zupę lane kluski, którą z pewnością polubią wszyscy twoi domownicy za jej niepowtarzalny, domowy smak. Co więcej, pożywne zupy doskonale rozgrzeją w chłodne jesienno-zimowe dni. Do przygotowania zupy potrzebować będziemy wywaru z 1, 5 litra wody, który ugotujemy z pałki kurczaka, jednej marchewki, jednej małej pietruszki, jednej kostki rosołowej, małego kawałka selera i liści pora. Po dodaniu wymienionych składników całość doprawiamy przyprawami - solą, pieprzem, płynną przyprawą do zup i szczyptą papryki ostrej. Całość gotujemy przez kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się w ten jeden unikalny. Następnie wyjmujemy warzywa, a pozostał bulion gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie możemy zająć się ważnym składnikiem zupy, czyli lanymi kluskami. Zaczynamy od wymieszania dwóch jajek z pięcioma łyżkami mąki. Jeśli konsystencja nie jest zadowalająca, to dodajemy kolejne łyżki mąki i odrobinę wody. Całość blendujemy do jednolitej konsystencji. Nasz pomysł na obiad jest prawie gotowy! Pozostaje nam tylko nadać masie ciasta kształt kluseczek i najlepszym do tego urządzeniem będzie lejek, który napełniamy ciastem, a gdy wylewa się ono z dziurki to odcinamy je nożem. Gdy całe ciasto przekształci się w smakowite kluseczki, gotujemy jeszcze całość zupy przez chwilę na wolnym ogniu. Przez ten czas możemy przygotować talerze i sztućce, a także zanotować przepis w notatniku, w którym mieszczą się też inne przepisy na obiad, by w przyszłości o nim pamiętać. Przyda się w sytuacjach, gdy nie będziemy mieli żadnego pomysłu w głowie na zupy przepisy czy też na pierwsze danie niedzielnego obiadu.