Jak zrobić lazanię bez makaronu - cukinia i wołowina

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Wołowina
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 04.01.2018 / 14:00
  • Odsłony: 1 916
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

Zenderos

Do poradnika jak zrobić lazanię bez makaronu - cukinia i wołowina przypisano następujące tagi:

Lazania przepis – czyli cukinia zapiekana z wołowiną to przepis dla wszystkich dbających o swoją dietę i unikających tuczących składników, jak makaron pszenny. Lazania w przepisie prezentowanym w powyższym filmie to cukinia zapiekana z dodatkiem nadzienia przygotowanego z wołowiny oraz warzyw, a także beszamelu i odrobiny sera mozarella.
Do wykonania tej lazanii najpierw przygotowujemy nadzienie. Na patelni na rozgrzanej oliwie przysmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki lub półtalarki, w zależności od upodobań. Następnie do warzyw dodajemy mielone mięso wołowe i obsmażamy je dokładnie ze wszystkich stron tak aby przybrało kolor brązowy. Wtedy możemy dodać do niego pomidory, świeże i pokrojone w kostkę lub pomidory z puszki poza sezonem na te pyszne warzywa. Na sam koniec doprawiamy nadzienie mięsne utartym lub wyciskanym czosnkiem, świeżymi listkami bazylii, solą i pieprzem według uznaniu i smaku.
Przygotowujemy też sos beszamelowy. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę mieszając ją do zrumienienia. Następnie stopniowo, mieszając całość, dodajemy do mąki i masła mleko, starając się uzyskać jednolitą, gładką masę. Doprawiamy ją gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
Świeżą cukinię kroimy w cienkie plastry wzdłuż całego warzywa i rozkładamy je na spodzie naczynia żaroodpornego do pieczenia. Nakładamy na nią nadzienie mięsne, polewamy je beszamelem i nakładamy następną warstwę cukinii. Przekładamy tak warstwy cukinii i wołowiny w zależności od ilości nadzienia i cukinii. Górną, ostatnią warstwę cukinii polewamy beszamelem i posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy całość w temperaturze 180 stopni przez 25 minut do zrumienienia wierzchu.

Kategoria: Dania mięsne > Wołowina

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić lazanię bez makaronu - cukinia i wołowina skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków