Lato kojarzy się z lodami, jednak ten smakołyk często spożywany może powodować znaczny przyrost kalorii. Choć często mówi się o tym, że lody nie są kaloryczne, to niestety nie jest prawdą. Otóż lody na bazie śmietanki, czy mleka mają dosyć sporo kalorii, szczególnie, że podczas ich produkcji używa się znacznej ilości cukru. Na szczęście można samodzielnie wykonać lody domowe i jest to naprawdę proste i szybkie. Zatem jak zrobić lody? Otóż świetnym wyborem mogą być lody na bazie owoców, czyli sorbety, z dodatkiem warstwy mlecznej. Na samym początku należy zdecydować się na owoc, tutaj świetnie sprawdzi się arbuz, dzięki któremu lody dodatkowo będą gasiły pragnienie, zatem będą idealne na lato. W misce blendujemy dojrzałego arbuza, następnie nakładamy go do foremek. Teraz umieszczamy na kilka minut w zamrażalniku. Po ich upływie wyjmujemy i dodajemy warstwę mleczną. Warto zdecydować się na naturalny jogurt, który przy okazji ma niewiele kalorii. Po jego nałożeniu, ponownie umieszczamy foremki w zamrażalniku. Znowu tylko na kilka minut. Teraz pozostaje już tylko zblendować kiwi i dodać do naszych lodów. Po kilku godzinach domowe lody są już gotowe. Zaskakują świetnym smakiem. Taki deser można jeść nawet w sporych ilościach, bo jest też bardzo zdrowy, dzięki zawartości dużej ilości witamin, które posiada zarówno arbuz, jak i kiwi. Taki deser można podać podczas spotkania ze znajomymi, ale również jest doskonałym smakołykiem dla dzieci. Dzięki użyciu owoców i naturalnego jogurtu, jest najlepszym wyborem, jak deser dla najmłodszych. Dodatkowo na uwagę zasługuje to, że świetnie się prezentuje.
Przepis tekstowy: https://przepisyjoli.com/2018/08/lody-arbuzowe-najszybszy-przepis/