Przepis na lody na ciepło to sposób na wykwintny deser, którym zaskoczysz gości. Albo będziesz się zajadać sam ;) Przygotowanie ich jest zaskakująco proste, nie wymaga kulinarnego doświadczenia ani szczególnego talentu. Warto wypróbować, gdyż ciepłe lody zastąpią nie tylko gotowe słodycze, ale też dorównają deserom serwowanym w najlepszych restauracjach. Przygotowując lody domowe, masz pełną kontrolę nad użytymi składnikami, nie musisz stosować cukru, możesz wybrać swój ulubiony smak i markę lodów. Dowolne są też dodatki do podania – tutaj zobaczysz, jak zrobić gorący sos malinowy. Lody z tego przepisu to nie są piankowe ciepłe lody jak te ze sklepów i cukierni. To niesamowite połączenie gorącego i zimnego oraz chrupkości i kremowej konsystencji. A dzięki użyciu do panierki andrutów można powiedzieć, że to prawdziwie polskie słodycze. Wykwintny deser przypadnie do gustu miłośnikom smaków dzieciństwa i regionalnych specjałów.
Co będzie potrzebne:
- lody (waniliowe lub inny Twój ulubiony smak, duże opakowanie)
- 100 g migdałów
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g orzechów
- pół paczki andrutów
- mąka i jajko do obtoczenia przed smażeniem
- olej do smażenia
Do przygotowania sosu:
- maliny
- syrop z agawy
Gotowi, żeby sprawdzić, jaki przepis na lody przygotował zwariowany szef kuchni? Tak przygotowane i podane ciepłe lody to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów – pachnące, rozpływające się w ustach, zaskakujące, do tego bardzo efektowne. Jeśli znasz sposób, jak zrobić śmietankowe lody domowe, możesz wykorzystać wcześniej samodzielnie zrobioną zmrożoną masę, aby przygotować te słodycze samodzielnie od A do Z. Ale sklepowe lody też pozwolą się wykorzystać w ten efektowny sposób.