Jak zrobić lukier

Poradnik dodany przez: BestRecipes
16949 4

Samodzielnie w domu można przygotować lukier plastyczny który wykorzystamy do dekoracji ciast, deserów, tortów i babeczek. Tworzenie z takiego lukru do tortów małych i pięknych dekoracji to tylko trochę wprawy i wyobraźni. Teraz każdy wasz tort lub ciasto będzie mogło zostać wyjątkowo ozdobione różnymi wzorami i kolorami z masy lukrowej. 

A jak zrobić lukier zobaczycie w tym filmie i sami przekonacie się, że to jest proste i przydatne (jeśli tylko lubicie piec ciasta, torty i inne słodkości). 

*** Kilka uwag co do tego jak zrobić lukier i na co uważać:

- Glicerynę spożywczą i syrop glukozowy znajdziecie w sklepach, które specjalizują się dekoracji ciast i tortów. A oczyszczoną glicerynę można też dostać w aptece natomiast syrop glukozowy w sklepie ze zdrową żywnością.

- Brat blatu z marmuru nie jest problemem. Można masę lukrową mieszać mocno drewnianą łyżką w garnku, aż zacznie gęstnieć niczym klej, a potem trzeba owinąć w folię spożywczą i postawić w lodówce. 

Masę lukrową trzeba dobrze wymieszać a dopiero później wyrabiać. W pierwszej fazie, będzie ona płynna, ale powoli zacznie gęstnieć. Tego nie było w poradniku ale po 5-10 minutach mieszania masy lukrowej, lukier będzie bardzo gęsty i zacznie się kruszyć. Wtedy trzeba natłuścić dłonie i blat i dobrze wyrabiać lukier jak ciasto na chleb. Kończymy wyrabiać kiedy otrzymamy gładką kulę bez żadnych grudek w środku. 

Składniki:

  • 1 łyżeczka gliceryny spożywczej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka syropu glukozowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 225 g cukru pudru

Do poradnika Jak zrobić lukier przypisano następujące tagi:

masa lukrowa lukier plastyczny jak zrobić lukier lukier do tortów lukier do ciast

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić lukier skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...