Makaron z sosem pomidorowym oraz roladkami z bakłażana to prosty i szybki w wykonaniu pomysł na obiad, który będzie jednocześnie efektowny, smaczny i zdrowy. Bakłażan od kilku lat zdobywa bowiem sobie coraz więcej zwolenników, a jego fioletowe, gruszkowate owoce pysznią się na bazarach na jesieni. Nazywany także psianką podłużną lub gruszką miłości bakłażan ma charakterystyczny w smaku miąższ, który zawiera bardzo dużo błonnika ułatwiającego trawienie. Jest także warzywem niskokalorycznym, zawiera natomiast bardzo dużo minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przepisy na obiad z dodatkiem bakłażana są więc świetnym pomysłem dla osób, które nie chcą rezygnować z takich smakołyków, jak ryż i makarony, a jednocześnie chcą zadbać o swoją sylwetkę i zdrowie.
Aby bakłażan był smaczny, przed przygotowaniem go na obiad, należy pokroić go w plastry i posolić, pozwalając aby puściły one nieco wody. Następnie należy sól spłukać, a bakłażany dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym. Wtedy pokrojone w cienkie plastry mogą zostać zgrillowane, najlepiej i najszybciej na patelni grillowej. Jeśli jednak jej nie mamy, możemy także przypiec je w piekarniku, tak aby miąższ zbrązowiał lekko. Następnie przygotowujemy farsz do roladek. Kostkę sera feta mieszamy z jogurtem lub śmietaną (w wersji bez oszczędzania kalorii|), dodajemy także bazylii, czarne oliwki i pieprz i całość miksujemy na gładką masę. Nie musimy jej solić, bo ser feta sam w sobie jest dość słony. Na zgrillowane płaty bakłażanów nakładamy masę, zawijamy z zgrabne roladki i podajemy z makaronem z sosem pomidorowym.