Jak zrobić makaroniki kawowe z alkoholem

Subskrybuj kategorię
Subskrybuj kategorię:
Słodycze
Dodaj do ulubionych
Zgłoś film
  • Data dodania: 10.04.2018 / 08:00
  • Odsłony: 1 281
  • Ocena: 0.00
  • Głosy: 0
  •  

Poradnik dodany przez:

AKrociak

Do poradnika jak zrobić makaroniki kawowe z alkoholem przypisano następujące tagi:

Ciasteczkamakaroniki to doskonały pomysł, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, to również świetny pomysł na deser.
Możemy wykonać makaroniki kawowe z alkoholem, które trafią w nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Oczywiści, te słodycze mają dodatek alkoholu, zatem to deser tylko dla osób dorosłych, dzieci w żadnym wypadku nie mogą go jeść. Dla nich warto zrobić inne nadzienie np. owocowe, bądź posmarować makaroniki dżemem, albo kremem czekoladowym. Bazą są oczywiście wszystkim znane makaroniki, jednak z przepisu odejmujemy trochę cukru pudru i zamieniamy go na kakao. Długość pieczenia pozostaje bez zmian. Nadzienie jest bardzo proste w przygotowaniu i jest połączeniem czekolady, kawy i alkoholu. Na samym początku 130 gram czekolady gorzkiej, zalewamy kawą espresso, a dokładnie 70 ml. Mieszamy, aż te dwa składniki się połączą, możemy również roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, bądź mikrofalówce. Gdy czekolada połączy się z aromatyczną kawą powstaje gęsta masa, do której wlewamy 80 ml whiskey. Teraz czekamy, aż masa się połączy i ostygnie. Zatem możemy ją umieścić w lodówce. Jeżeli jest już odpowiednio gęsta, nadziewamy nasze ciasteczka. To już prawie wszystko i jesteśmy bardzo blisko najprzyjemniejszej czynności czyli jedzenia. Wystarczy tylko udekorować makaroniki, możemy tutaj użyć śmietany, różnych posypek, a także jadalnego złota w sprayu. Makaroniki są bardzo pyszne i sprawdzą się w trakcie uroczystości, gdzie zasmakują naszym gościom, którzy zapewne poproszą nas o przepis. Domowa cukierenka to świetne i proste pomysły na desery, ciasta, które nie są drogie, a ich przygotowanie nie jest również czasochłonne.

  • SKŁADNIKI

  • Składniki na około 3 blachy ciastek:
  • 150g zmielonych migdałów
  • 110g cukru pudru
  • 35g kakao
  • 120g białek (60g + 60g) w temp pokojowej
  • 185g cukru (150g + 35g)
  • 50ml wody
  • Składniki na krem czekoladowy:
  • 70ml espresso
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 80ml whiskey (użyłam czarnego Johnniego Walkera)

Kategoria: Ciasta i desery > Słodycze

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić makaroniki kawowe z alkoholem skomentowało 0 osób.

Pozostało 1500 znaków