Jak zrobić masło chrzanowe

Poradnik dodany przez: xandra
2826 0

Tak przyrządzony chrzan przepis idealnie nadający się na święta Wielkanocne oraz na każde inne, w czasie który podawane są dania mięsne, do których chrzan doskonale pasuje. Przyprawa ta szczególnie upodobała sobie wędliny i kiełbasy, choć można dla niej znaleźć i inne zastosowania. Nie należy też zapominać o jej właściwościach – oczyszcza zatoki, jak żadna inna przyprawa obecna w kuchni.

Aby przygotować domowe masło, które będzie zawierało w sobie drobno posiekany i przyprawiony chrzan, konieczne jest wstępne ubicie zwykłego masła z dodatkiem soli. Dzięki temu nabierze ono delikatniejszego posmaku i łatwiej będzie się rozprowadzało na tostach czy jako rodzaj pasty do kanapki. Zajmuje to dłuższą chwilę, dlatego należy się upewnić, że masło nabrało odpowiednich właściwości.

Chrzan starty doskonale nadaje się na samodzielną przyprawę, jednak dla tych, którzy lubią eksperymentować i znudziło im się domowe masło serwowane zawsze w tej samej formie każdego dnia, z pewnością chrzan przepis będzie doskonałą innowacją w kuchni. Dzięki tak przyrządzonemu dodatkowi wędliny i mięsa nie będą już tak jałowe ani mało smaczne na kromce pysznego pieczywa.

Niewątpliwym walorem, jaki posiadają wszystkie pasty na kanapki jest ich unikalny smak i brak ekwiwalentu w czasie posiłków. Właśnie dlatego trudno nie docenić tego zaskakującego połączenia, w którym ser i nabiał odgrywają decydującą rolę, a towarzyszy im stosunkowo rzadko wykorzystywany w polskich potrawach chrzan starty. Znacznie lepiej nadaje się do gotowych potraw niż jako składnik przyrządzanych na gorąco dań. Najlepiej smakuje podawany w trakcie rodzinnych uroczystości i w czasie porannego śniadania. 

Film znajduje się w:

Do poradnika Jak zrobić masło chrzanowe przypisano następujące tagi:

chrzan ser i nabiał domowe masło chrzan przepis chrzan tarty pasty na kanapki

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić masło chrzanowe skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...