Jak zrobić mini szarlotki na patykach

Poradnik dodany przez: lennaMP
2634 0

Organizujesz imprezę? Czekasz na gości i masz mało czasu? Nie masz pomysłu jakie przekąski na przyjęcie przyrządzić? Chcesz przygotować desery ale nie wiesz jak się za to zabrać? Wydaje Ci się, że szarlotka jest bardzo trudnym ciastem do zrobienia?
Szarlotka przepis od ręki dla Ciebie.
Masło roztapiamy w rondelku. Należy uważać aby się nie przypaliło. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz pół łyżeczki cynamonu. Wszystko mieszamy, obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Do mieszaniny masła z cukrem i cynamonem, wrzucamy kawałki jabłek. Wszystko razem smażymy ok. 2-3 minut. Możesz kupić gotowe kruche ciasto, bądź zrobić sam z mąki, masła, cukru, żółtka i łyżki śmietany. Jeśli robimy ciasto samodzielnie, musimy je dokładnie zagnieść, owinąć folią, a następnie włożyć na godzinę do lodówki. Otrzymujemy kruche ciasto na nasze przekąski. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą dużego kieliszka do wina, wykrawamy kółeczka. Na jeden fragment ciasta, w kształcie kółeczka, kładziemy łyżkę nadzienia jabłkowego, które wcześniej przygotowaliśmy. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta (kółeczka). Do środka wkładamy drewniany patyk. Kładziemy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Nasze przekąski smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 10 minut w 200 stopniach. Teraz możemy już czekać aż nasi goście ich spróbują i będą delektować się ich smakiem. Przekąski typu finger food świetnie nadają się na spontanicznie organizowane przyjęcia i zaplanowane uroczystości. Goście będą mogli rozmawiać, zjeść pyszny deser i nie pobrudzą sobie rąk.

Do poradnika Jak zrobić mini szarlotki na patykach przypisano następujące tagi:

przekaski desery szarlotka przekąski na przyjęcie szarlotka przepis finger food

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić mini szarlotki na patykach skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...